Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Ikonić Neđe

Sarajevo-x.com
Neđu Ikonić
Neđu Ikonić
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ikonić Neđe, koji se tereti za krivično djelo genocida iz članka 171. KZ BiH.

Tužilac Regionalnog tima VI Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Ikonić Neđe, rođenog 26.06.1966. godine u Visokom, nastanjen u Zvorniku, državljanin BiH i R Srbije, lišen slobode dana 20.01.2010. godine na Aerodromu Sarajevo, nakon izručenja iz SAD-a, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je u julu 1995. godine, kao zapovjednik 2. čete Specijalne brigade policije RS, Centra za obuku Jahorina, sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, sa namjerom da se muškarci i dječaci bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenici ubiju, a žene djeca i starci prisilno premjeste iz zaštićene zone Srebrenica, na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH.

U optužnici se između ostalog navodi, da je optuženi kao zapovjednik čete Specijalne brigade policije RS, zajedno sa drugim pripadnicima VRS i MUP-a RS, dana 12. i 13. jula 1995. godine, sudjelovao u procesu zarobljavanja više tisuća muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, koji su pokušali kroz šumu pobjeći iz zaštićene zone Srebrenica, strahujući od likvidacije.

Dalje se navodi da je optuženi Ikonić Neđo, pripadnicima Specijalne brigade policije RS, zapovjedio da vrše likvidaciju zarobljenih Bošnjaka.

Također, u optužnici se navodi da je optuženi bio prisutan, te nadzirao i podržavao ubijanje više od 1000 zarobljenih Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica.

Optuženi se tereti da je svojim postupcima nanosio teške tjelesne povrede i duševne povrede skupini Bošnjaka, koji su, kao Bošnjaci Istočne Bosne, činili značajan dio etničke grupe, te vršio ubijanje muških pripadnika grupe i prisilno premještanje žena, djece i starijih pripadnika bošnjačkog stanovništva na područja izvan Republike Srpske, sve u cilju da potpuno ili djelimično istrijebi nacionalnu, etničku i vjersku skupinu Bošnjaka, čime je počinio kazneno djelo Genocid iz članka 171. točka a) i b) Kaznenog zakona BiH, u vezi sa člankom 29. i člankom 180. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno nam je iz Tužilaštva BiH.