Za zločin u Trusini
0

Podignuta optužnica protiv Hodžić Nedžada

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Hodžić Nedžada (1969.), koji se tereti za ratni zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica 1993. godine.

Tužilac Regionalnog tima V Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Hodžić Nedžada, zvanog "Džon Vejn" i "Džoni", rođenog 15.03.1969. godine u Novom Pazaru, državljanina BiH i R Srbije. Optuženi se nalazio u pritvoru od 17.09.2009. godine, a 19.01.2010. godine, mjera pritvora je ukinuta i uvedene su mjere zabrane, kao mjere osiguranja prisustva tokom postupka.

Optuženi Hodžić tereti se da je za vrijeme rata u Bosni Hercegovini, kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i postupanju sa ratnim zarobljenicima.

U optužnici se navodi, da je optuženi Hodžić, dana 16. 04. 1993. godine, u jutarnjim satima, sudjelovao u dobro pripremljenom i ranije isplaniranom napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti u selu Trusina, općina Konjic, rukovodeći jednim pravcem napada, u kojem su ubijeni civili hrvatske nacionalnosti, stanovnici sela Trusina.

U optužnici se dalje navodi da je Nedžad Hodžić, istog dana, u zaseoku Gaj, sela Trusina, zajedno sa drugim pripadnicima Armije RBiH, izdao zapovjed za strijeljanje te sudjelovao u strijeljanju zarobljenih bojovnika HVO-a koji su se prethodno predali i civila hrvatske nacionalnosti.

Optuženi Hodžić Nedžad tereti se da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. stavak 1. tačka a) (sudjelovanje u napadu na civilno stanovništvo, a taj napad je imao za posljedicu smrt i teške tjelesne povrede), tačka c) (sudjelovanje u ubistvu) i kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. stavak 1. tačka a) (sudjelovanje u ubistvu) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine , a sve u vezi sa člankom 180. stavak 1., člankom 29. i člankom 53. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.