BiH
8

Trnovo: Podignuta optužnica protiv Edhema Godinjaka i ostalih za ratne zločine nad Srbima

Klix.ba
Trnovo
Trnovo
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe za ratne zločine na području Trnova. Optužnica je podrignuta protiv Edhema Godinjaka (1951.), Medarisa Šarića (1968.) i Mirka Bunoze (1968.).

Kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, radi se o jednoj od najopsežnijih optužnica Tužiteljstva BiH u okviru koje je predloženo saslušanje oko 140 svjedoka optužbe.

Optuženi Godinjak i ostali se terete da su u svojstvu dužnosnika jedinica MUP-a RBiH, TO RBiH, Armije RBiH i Hrvatskih oružanih snaga (HOS), u selima na području općine Trnovo, počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH.

U optužnici se navodi, da su optuženi svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti u selima na području općine Trnovo, protupravnog hapšenja i zatočenja u zatočeničkim objektima formiranim na području općine Trnovo i paljenja njihove imovine, te lišenja života i nečovječnog postupanja prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske u zatočeničkim objektima formiranim na području općine Trnovo.

"Prilikom počinjenja ratnih zločina ubijeno je više od 90 osoba, među kojima je najviše osoba starije životne dobi, od kojih su neke žrtve bile starije od 80 godina, a među žrtvama je veći broj žena, kao i dijete rođeno 1990. godine", navode iz Tužilaštva BiH.

Edhem Godinjak, nakadašnji službenik CSB Sarajevo, je informaciju o podizanju optužnice protiv njega i ostalih dobio od novinara Klix.ba. Pomalo zatečen, potvrdio je da je saslušan, ali nije želio komentirati cijeli slučaj i teške optužbe koje mu se stavljaju na teret.

"Spreman sam da se branim na sudu i dopstupan sam u svakom trenutku", kazao je Godinjak.

Tužioci i ovlaštena službena lica Tužilaštva BiH, zajedno sa ovlaštenim policijskim službenicima iz više policijskih agencija, proveli su, kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, dugotrajnu i temeljitu istragu u ovom predmetu, a podignuta optužnica jedna je od najopsežnijih optužnica koje su podignute u Posebnom odjelu za ratne zločine od početka rada Tužiteljstva BiH.