Planirali teroristički čin
0

Podignuta optužnica protiv Derviševića, Sefera i Bonića

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe koje se terete za krivična djela terorizam iz člana 201. KZ BiH, finansiranje terorističkih aktivnosti iz člana 202. KZ BiH i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. KZ FBiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Zijada Derviševića, rođenog 18. 08. 1960. godine u opštini Travnik, gdje je i nastanjen, državljanina BiH; Amela Sefera zvanog Pače, rođenog 01.05.1974. godine u Travniku, gdje je i nastanjen, državljanina BiH; i Saše Bonića zvanog Sale i Ćelo, rođenog 12.12.1987. godine u Zenici, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi Zijad Dervišević, Amel Sefer i Saša Bonić terete se da su početkom aprila 2011. godine planirali teroristički čin, tako što je optuženi Dervišević prikupio novčana sredstva koja je predao Seferu, da ovim novcem plati izvršenje terorističkog čina postavljanja eksplozivne naprave, koja bi bila postavljena pod vozilo Mamića, zastupnika u Skupštini ZDK.

Optuženi Sefer i Bonić su, u dogovoru sa Derviševićem, prethodno pratili Peru Mamića, a potom isplanirali teroristički čin i nabavili minsko eksplozivnu napravu tzv. "pašteta", koju su 11. 04. 2011. godine oko 13,20 sati u Zenici, na parkingu ispred zgrade Vlade ZDK, postavili ispod pneumatika desnog točka putničkog motornog vozila u vlasništvu Ive Tadića, sa kojim se Mamić dovezao na pomenuti parking.

Eksplozivnu napravu su podesili tako da se aktivira u vrijeme kad se u vozilu nalaze zastupnici Tadić, poslanik u Kantonalnoj skupštini ZDK i zastupnik u Federalnom parlamentu Doma naroda i Mamić, poslanik u Kantonalnoj skupštini ZDK. Ova eksplozivna naprava se aktivirala u trenutku kada su Mamić i Tadić ušli u vozilo i isto stavili u pogon, kojom prilikom je pričinjena šteta na putničkom vozilu, a ugroženi su životi i sigurnost Tadića i Mamića.

Terorističkim činom postavljanja eksplozivne naprave optuženi su namjeravali ozbiljno zastrašiti stanovništvo, narušiti i uništiti osnovne političke i društvene strukture BiH, sprječavanjem formiranja organa vlasti u FBiH, kao i uticati na formiranje organa vlasti u FBiH i BiH nakon provedenih izbora, napadom na život osoba, koji može prouzročiti njihovu smrt.

U opružnici se takođe navodi i da je optuženi Sefer 14. 04. 2011. godine u Travniku, u svojoj kući, bez prethodno pribavljenog odobrenja nabavio i držao 46 komada bojevih metaka, kalibra 7,9 mm i tri ručne bombe, čije nabavljanje i držanje građanima nije dozvoljeno.

Optuženi Dervišević se tereti da je počinio krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti iz člana 202. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. KZ BiH, optuženi Sefer i Bonić terete se da su počinili krivično djelo Terorizam iz člana 201. stav 4. tačka b) u vezi sa stavom 1. KZ BiH, optuženi Sefer Amel tereti se i da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. KZ FBiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.