Nesavjestan rad u službi
0

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora IRB RS

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske (RS) podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) RS Bojana Golića zbog nesavjesnog rada u službi.

Optužnica Golića tereti da je u svojstvu vršioca dužnosti direktora i predsjednika Uprave IRB RS, zajedno sa ostalim članovima Uprave IRB-a glasao da se prihvati ponuda jednog od vlasnika preduzeća "Medicinska elektronika" u Banjoj Luci Mileta Radišića za preuzimanje 29,95 odsto akcija iz Akcijskog fonda RS i 4,99 odsto akcija IRB RS iz Fonda za restituciju po cijeni od 0,0554 KM po akciji.

Golić je optužen da je 13. avgusta 2009. godine nakon što je objavio Javnu ponudu za preuzimanje akcionarima društva "Medicinska elektronika", u kojoj se obavezuje da će za jednu akciju uplatiti iznos od 0,0554 KM, sazvao sjednicu Uprave IRB RS, u čijem je radu učestvovao putem telefona i glasao za Radišićevu ponudu, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva. 

U saopštenju se dodaje da je Golić, tom prilikom, zanemario podatke o stvarnoj vrijednosti imovine preduzeća "Medicinska elektronika" i tržišne vrijednosti akcija emitenta, kao i činjenicu da u informaciji o javnoj ponudi za preuzimanje akcionarima "Medicinske elektronike" nisu izneseni svi podaci koji se odnose na vrijednost imovine ovog preduzeća i rezultate njegovog poslovanja. 

"Zbog neuvažavanja predmetnih činjenica, akcije ovog preduzeća iz Akcijskog fonda i Fonda za restituciju RS, prodate su po cijeni nižoj od njihove realne tržišne vrijednosti, čime je nastupila šteta po imovinu RS u iznosu većem od 1.300.000 KM", navodi se u saopštenju. 

Vršilac dužnosti direktora IRB-a RS Bojan Golić, jedan od vlasnika preduzeća "Medicinska elektronika" u Banjoj Luci Mile Radišić uhapšeni su u martu. Pripadnici Odjeljenja za istrage Specijalnog tužilaštva uhapsili su i direktora "Medicinske elektronike" Željka Katalinu, te radnike tog preduzeća Dragana Cerovca i Nikicu Bajića.

Uhapšeni su osumnjičeni za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa privatizacijom "Medicinske elektronike".