BiH
49

Počinju prijave za premijerni Giro Drag Race

Klix.ba
(Foto: Mirza Agić)
Sarajevo će 9. augusta biti domaćin jednog potpuno novog biciklističkog događaja, nikada do sada održanog na prostorima Bosne i Hercegovine i ovog dijela Evrope.

U pitanju je adrenalinom ispunjena trka ubrzanja na biciklima pod nazivom Giro Drag Race, u kojoj će se takmičari po kup sistemu, u direktnim duelima boriti do zadnjeg i osvajanja vrijednih nagrada.

"Kao jedna vrsta uvoda u Giro di Sarajevo, naš tradicionalni, najveći biciklistički događaj u gradu koji će ove godine biti održan 6. septembra, ali i rezultat želje da svim biciklistima u Sarajevu i BiH ponudimo istinsko takmičenje za koje ne moraju biti licencirani da bi na njemu nastupili, odlučili smo napraviti trku koja se do sada vezala samo za automobilizam", kaže Loren Keserović, project manager udruženja Giro di Sarajevo, koje stoji iza ove sportsko-zabavne manifestacije. On ističe da je projekat veoma specifičan zato što na jednom mjestu nudi vrhunsku zabavu za sve koji misle da su veoma brzi na svojim biciklima.

"Što se tiče ograničenja, tu smo striktni – nema ih. Jedina restrikcija je vezana za sigurnost takmičara, što znači da je donja dobna granica 16 godina i da svi prijavljeni moraju imati kacige. Svi modeli bicikala su dobrodošli i sve vrste profi takmičara i rekreativaca. Tu će biti i kapiten i članovi reprezentacije BiH, pa ćemo u revijalnom dijelu programa ponuditi svima da se okušaju u duelu sa najboljima u državi. Naravno, mi ćemo poduzeti sve mjere da cijeli prostor, a radi se o dijelu Vilsonovog šetališta, bude adekvatno obezbijeđen od strane gledalaca i ostalih građana", dodaje Keserović.

Pravila trke su vrlo jednostavna. Prvi korak je besplatna prijava na adresi giro.ba/drag, a što možete uraditi od danas od 15 sati. Sistem automatski registruje prijave te svi oni koji se prijave ranije neće biti registrovani. Prijave su ograničene na 64 takmičara i automatski se zatvaraju kada se dostigne pomenuti limit. Svi dobijaju takmičarske brojeve i inicijalni parovi će biti izvučeni nasumce, dok je nadalje žrijeb poludirigovan. Trka se odvija na ruti dužine 60 metara i kada jednom krenete, sve je u brzini.

"Mi smo prošle godine napravili pretpremijeru događaja, onako tek da i sami vidimo kako bi to sve izgledalo. Međutim, prošlo je odlično i prijave smo zatvorili za par sati samo. Ono što je i nas iznenadilo je fenomenalna dinamika događaja, sve se odvija vrlo brzo i za publiku je zabavno koliko i za takmičare. Mi obećavamo svima koji dođu 9. augusta na Vilsonovo kod hotela Bristol, da ćemo napraviti zaista odličnu zabavu, uz besplatno piće za sve – ljubaznošću naših prijatelja iz Burna i Nova Vite, odličnu muziku i jednu vrhunsku atmosferu. A što se tiče takmičara, jer su oni ipak u prvom planu, oni će imati profesionalni tretman, uz mix zonu za odmor, okrijepljenje i pripreme. Nekako smo mislili na sve, jer mi u Giru ne volimo površan posao i ako ne možemo napraviti vrhunski događaj, onda se nećemo ni baviti njime", zaključuje Keserović.

Za najbolje i najbrže na trci obezbijeđene su vrijedne nagrade ekskluzivnog sponzora kojem u Giru još ne žele otkrivati ime, ali garantuju da se radi o proizvođaču vrhunske biciklističke opreme. Ali zato nikada ne skrivaju razlog zašto oni sve ovo rade.

"Tu ne možemo biti jasniji. Mi od 2008. Zahtijevamo da Sarajevo dobije biciklističku infrastrukturu. Sada, sedam godina poslije, naša nastojanja su urodila plodom i Sarajevo dobija biciklističku trasu kroz cijeli grad. To je naša staza za koju smo se borili, ali prije svega, staza svih biciklista ovog grada, preko 10.000 njih koji su vozili s nama ulicama i lobirali za te iste staze. Mi smo ponosni na ono što smo postigli i bit ćemo presretni ako budemo primjer bilo kojim entuzijastima koji se bore za boljitak ovog grada, na bilo koji način. Mi smo bili ludi kada smo počinjali, govorili su nam, a vidite sada gdje smo i šta smo. Upitajte bicikliste kako im je bilo prije sedam godina i kako im je sada. Upravo zato, mi slavimo ne naše dostignuće, nego slavimo biciklizam u Sarajevu, jednu sjajnu pokretačku silu ovog grada, i baš zato, mi im darujemo novi, vrhunski, profesionalni takmičarski događaj za uživanje", objašnjava Loren Keserović, Project Manager Giro di Sarajevo.