Zimske radosti za sve
56

Počinje Zimska čarolija na Skenderiji, pogledajte kako izgleda ledena ploha

L. S.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Direktor Centra Skenderija Damir Petrinić danas je ozvaničio otvaranje Zimske čarolije na Skenderiji u Sarajevu.

Nakon dva neuspjela pokušaja otvaranja Zimske čarolije zbog visokih temperatura, danas je započeo ovaj projekat koji će Sarajevo u narednim mjesecima učiniti čarobnim za sve posjetioce koji dolaze u ovaj grad.

"Zadnjih nekoliko dana imali smo snažne temperaturne utjecaje na planirano otvaranje ledene čarolije koje nije moglo da se otvori. Prvo, imali smo visoke temperature, pa iako smo se pripremili na veliko i snažno topljenje leda ono je bilo toliko snažno da smo morali otkazati dva termina", objasnio je Petrinić.

Potom je izrazio radovanje zbog ponovnog vraćanja Zimske čarolije.

"Atraktivna ledena ploča je malo modificirana u odnosu na ranije godine. Ove godine želimo da prezentujemo jedan od olimpijskih sportova - carving, gdje ćemo imati prezentacije i lagane, zabavne turnire za one koji su zainteresovani da nauče nešto više o tom sportu", najavio je direktor.

Što se tiče današnjeg dana, Petrinić je akcentirao da je otvoreno nekoliko termina.

"U 15:00 sati počinjemo sa zvaničnim programom sa našim prijateljima iz klizačkog saveza i klizačkog kluba Unity. Pustit ćemo profesionalne i poluprofesionalne klizače na ledu da pokažu svoje vještne klizanja. Nastavljamo sa programom obilježavanja svjetskog dan klizanja. Sve je to program koji će trajati do u kasno poslijepodne. Nadam se da ćete nam se pridružiti, da će građani biti uz nas", saopštio je.

Obznanio je da nakon 20:00 sati zvanično počinje Zimska čarolija.

"Imaćemo devet dnevnih termina uz nepromijenjene cijene i opreme i korištenja leda - jednosatni termini, a pola sata će biti pauza za uređivanje leda", podsjetio je.

Naglasio je da će najkasnije od 20. decembra biti mogućnost da se otvori i dvorana Mirza Delibašić.

"Za ljubitelje leda i ljubitelje klizačkih sportova, bit će organizovana međunarodna takmičenja. Pustit ćemo led za rekreaciju i organizovati nekoliko značajnih međunarodnih takmičenja u umjetničkom klizanju, brzom klizanju i hokeja na ledu", kazao je.

Napomenuo je da se sve aktivnosti zajedno protežu do kraja februara.

"Skenderija je jedan od aktivnih i značajnijih suorganizatora dešavanja i obilježavanja 40 godina Zimskih olimpijskih igara. Sve ovo će biti dio pokušaja da snažno reafirmišemo klizačke sportove , klizanje na ledu i olimpizam u grad Sarajevo i da obilježimo 40 godina obilježavanja Zimskih olimpijskih igara", zaključio je.

Podsjetio je, također, da su u jednom terminu 100 klizača optimalni uslovi.