RS
0

Počinje rad komisije za utvrđivanje sukoba interesa

FENA
Predsjednik Narodne skuštine Republike Srpske Igor Radojičić razgovarao je danas sa izabranim članovima dva nova tijela u tom bh. entitetu - Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a i Komisije za žalbe, kao drugostepene komisije u utvrđivanju sukoba interesa.

Ove dvije nove komisije utvrđene su zakonom, koji je donijela Skupština RS-a polovinom prošle godine, a koje će se baviti utvrđivanjem sukoba interesa za nosioce različitih funkcija u RS-u i na lokalnom nivou tog entiteta.

„Radi se o pionirskom poslu koji po prvi put preuzimaju neki od organa u RS. Simbolično, možemo da kažemo da se radi o jednoj od vraćenih nadležnosti, jer je posao utvrđivanja sukoba interesa sve do februara prošle godine radila Centralna izborna komisija BiH za entitetski i nivo lokalnih organa vlasti“, rekao je Radojičić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

On ističe da je RS imala pravo da to pitanje uredi svojim zakonom zbog čega su i formirane spomenute komisije.

Članovi komisija, koje su nezavisni organi, izabrani su nakon što je entitetski parlament sproveo proceduru konkursa i može im pružiti samo logističku podršku, jer se radi o samostalnim organima koji će jednom godišnje obaviještavati Skupštinu o rezultatima u radu.

Sedam članova čini Komisiju za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a, a pet je u sastavu Komisije za žalbe, s tim da se prilikom izbora vodilo računa o nacionalnoj, teritorijalnoj, te spolnoj zastupljenosti.

Za predsjednicu Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a izabrana je pravnica iz Banje Luke Obrenka Slijepčević, koja je radila u tužilaštvu, dok je na čelu Komisije za žalbe Ognjen Lojović, advokat iz Trebinja.

Radojičić je precizirao da komisiju čeka dosta posla, budući da niko od februara prošle godine nije bio nadležan za utvrđivanje sukoba interesa.

Slijepčević je najavila da će Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a veoma brzo početi sa radom, nakon svog konstituisanja.

Lojović je kazao da ih očekuje sigurno dosta posla, a prvenstveno se moraju izraditi i neophodni akti za rad.

On je precizirao da će komisije pokrenuti pitanje utvrđivanja sukoba interesa po prijavama građana, državnog organa, kao i sopstvenim saznanjima.

Osoba kod koje se otvori predmet utvrđivanja sukoba interesa, nakon što prođe i Komisiju za žalbe može da se obrati i nadležnim sudovima u upravnom sporu.

Predsjednik entitetskog parlamenta je potvrdio i da je Zakona o utvrđivanju sukoba interesa u RS-u "u principu" usaglašen sa državnim zakonoma na nivou BiH.

"Pokazalo se da je državni zakon imao jako puno nedorečenosti i da je CIK imao problema sa nesavršenošću tog zakonskog akta. U zakonu na nivou RS-a pokušali smo da otklonimo ono zašto smo znali da su loše strane i tek rad ovih komisija pokazat će koliko smo u tome uspjeli", rekao je Radojičić napominjući da je razgovarano i situacijama ukoliko se pojavi pravna praznina.

On je napomenuo da ove dvije komisije nemaju nadležnost oduzimanja ili dodjele mandata izabranim funkcionerima i da će CIK ostati jedini nadležan za vođenje tog procesa u skladu sa Izbornim zakonoma BiH.