BiH
95

Počinje obnova nekadašnjeg Doma pionira "Boško Buha" u Sarajevu

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktorica firme Eko Teh d.o.o Sarajevo Jasminka Pindžo danas su u zgradi Općine potpisali Ugovor o izvođenju prve faze radova na rekonstrukciji objekta nekadašnjeg Doma pionira "Boško Buha".

Potpisivanju Ugovora su prisustvovali i predstavnici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

U svom obraćanju Koldžo istakao je da je ovo jedan od značajnijih projekata Općine Novo Sarajevo, te da je kao takav dio revidirane Strategije razvoja do 2023. godine. Projektom rekonstrukcije, navodi načelnik, predviđeno je vraćanje prvobitne namjene objekta, a to je prostor sa obrazovno-kulturnim i društvenim sadržajima prvenstveno za djecu do 14 godina, kao i za širu populaciju.

"S obzirom da se radi o projektu čija je vrijednost oko 2.200.000 KM, realizacija će se vršiti fazno u skladu sa finansijskim sredstvima, jer moramo voditi računa i o tome da se ne ugrozi realizacija i ostalih projekata, te da ni jedan dio općine ne bude zapostavljen", istakao je Koldžo, te dodao da bi se u realizaciju ovog projekta trebali uključiti i ostali nivoi vlasti jer se radi o centru koji nije samo od značaja za općinu, nego i za grad, kanton i državu.

U skladu sa tehnologijom građenja, projektnom dokumentacijom i planiranim sredstvima, prva faza radova podrazumijeva pripremne radove, radove na rušenju i demontaži, zatim betonske i armirano-betonske, krovo-limarske, te bravarske radove.

Na ovaj način će se objekat zatvoriti i zaštititi, te pripremiti za nastavak izvođenja građevinsko-zanatskih radova. Vrijednost ugovorenih radova je oko 265.000 KM.

U centru "Boško Buha" predviđeni su sadržaji obrazovnog, kulturnog i društvenog karaktera koje čine: višenamjenski prostor za organizovanje izložbi, priredbi i sličnih manifestacija, multifunkcionalna sala sa pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, internet-kafe klub, sala za održavanje predavanja i promocija, prostor za organizovanje sekcija i kurseva, biblioteka i čitaonica, komunikacijski blokovi sa stepeništem i liftom, sanitarni čvorovi, te info pult sa garderobom.

Na prvoj etaži će biti smješteni administrativni dio sa nizom kancelarija i salom za sastanke, galerija kao dio biblioteke, sale za organizovanje muzičkih, plesnih, baletnih, likovnih i sličnih aktivnosti, svlačionica, servisni prostor za rekvizite i sanitarni čvorovi.