BiH
5

Početkom septembra počinje opsežna kampanja o popisu

SRNA
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH počet će 1. oktobra u 9.00 sati, a bit će završen 15. oktobra u 21.00 sat. Ovlašteni popisivači će posjetiti sva domaćinstva od vrata do vrata i obavljati intervjue sa građanima.

Agencija za statistiku BiH, koja je od početka septembra najavila opsežniju kampanju o popisu, ističe da su u završnoj fazi priprema popisnica P1 i P2 i metodoloških dokumenata za štampu i kartografska dokumentacija.

Završena je i logistička procedura, popisna dokumentacija za popisivanje građana BiH koji žive duže od 12 mjeseci u inozemstvu i definisan način popisivanja uz entitetsku liniju.

U toku su aktivnosti na izradi aplikacija potrebnih za obradu podataka, izboru i imenovanju popisivača i instruktora opština i gradova, pripremi materijala za edukaciju popisnog osoblja, te štampanju i distribuciji popisnica i popisnih materijala.

Poslovi koji predstoje Agenciji su obuka popisnog osoblja, štampa i distribucija popisnog materijala, priprema i realizacija informativne kampanje i priprema centralnog mjesta za doradu popisnih materijala.

Prema trenutnoj procjeni i planu aktivnosti, osim zaposlenih u statističkim institucijama u BiH, na popisu stanovništva bit će angažovano još 18.879 popisivača te dodatnih 20 posto koji će biti uključeni u slučaju da neki odustanu.

Popis će vršiti i 2.464 opštinska instruktora na terenu te dodatnih 20 posto onih koji će biti angažovani u slučaju odustajanja, 243 instruktora sa nivoa BiH u entiteta, te 250 do 300 spoljnih saradnika na pripremi i obradi materijala.

Popisivanje će se vršiti svaki dan od 9.00 do 21.00 sat, i to u prisustvu najmanje jedne odrasle osobe u domaćinstvu.

Ako popisivač, u vrijeme popisivanja, ne zatekne u domaćinstvu osobe obuhvaćena popisom, ostavit će im pisano obavještenje o vremenu ponovnog dolaska popisivača ili adresu i broj telefona nadležne popisne komisije koju osobe treba da kontaktiraju najkasnije do 15. oktobra da bi bilo organizovalo njihovo popisivanje.

Za popis stanovništva 2013. godine u BiH primjenjivat će se, u skladu sa međunarodnim statističkim standardima za definisanje ukupnog stanovništva, koncept uobičajenog mjesta stanovanja. Dakle, period od jedne godine i duže, te namjera prisutnosti/odsutnosti od najmanje jedne godine, osnovni su kriterijumi za uključivanje ili isključivanje osoba iz ukupnog stanovništva zemlje, odnosno naselja popisa.

Građani BiH koji žive u inozemstvu duže od 12 mjeseci neće biti uključeni u ukupni broj stanovnika u BiH, jer su, prema istom konceptu, uključeni u ukupni broj stanovnika države u kojoj žive, odnosno imaju uobičajeno mjesto stanovanja.

Oni će biti popisani posredstvom posebnog obrasca za inozemstva, a prikupljeni podaci bit će obrađeni prema svim traženim elementima u obrascu i iskazani u posebnoj bazi podataka.

Pitanja koja se odnose na državljanstvo, etničku pripadnost, vjeru i maternji jezik formulisana su i građani imaju potpunu slobodu izjašnjavanja.

Popisivač nema pravo da sugeriše odgovore, tako da se građani mogu izjasniti onako kako žele. Popisivači će evidentirati sve odgovore, a statističke institucije će im dodijeliti šifre i unijeti u bazu podataka.

Cilj popisa je da se ustanovi broj stanovnika za cijelu BiH, kao i po svim teritorijalnim nivoima - naseljima, opštinama, gradovima, kantonima i entitetima, njihova demografska, etnička, obrazovna, ekonomska, migraciona i druga obilježja, broj domaćinstava, porodica i njihove karakteristike i podaci o stambenom fondu i njegovim karakteristikama.

Popis i popisni podaci potrebni su za stvaranje realne slike o društveno–ekonomskoj situaciji u BiH, da budu osnova vladama svih nivoa za planiranje razvoja kako zemlje, tako i svake regije i lokalne zajednice, da olakšaju domaćim i stranim kompanijama da planiraju razvoj i investicije i da olakšaju rad naučnoj i akademskoj zajednici, navodi se u materijalu Agencije.

Popis je, takođe, i pozitivan korak na putu evropskih integracija i korištenja sredstava iz IPA fondova, a prikupljeni podaci bit će međunarodno priznati i uporedivi sa podacima drugih zemalja, te omogućiti bolju ocjenu vlastitih rezultata.

Nakon popisa u BiH će se znati kakva je situacija u obrazovnom sistemu, u segmentu zapošljavanja, kakve su mogućnosti o pitanju stambene izgradnje, kakav je stepen tehnološkog razvoja u zemlji, koliko ima nepismenih, koliko pismenih i kojeg stepena obrazovanja.

Bit će poznato i da li je poljoprivreda značajan segment privrede/ekonomije BiH, kakva je situacija po pitanju migracije stanovništva u BiH, koji su osnovni izvori sredstava za život građana BiH te mnoštvo drugih, tačnih i objektivnih podataka.

Preliminarni rezultati popisa bit će objavljeni u roku od 90 dana nakon završetka popisivanja, a objavit će se podaci o broju popisanih osoba, stanova i domaćinstava, kao i broj domaćinstava koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Popisivanje počinje 1. oktobra u 9.00 sati ujutro, a završava se 15. oktobra. Rezultati popisa, određeni jedinstvenim programom za obradu podataka, bit će objavljeni u periodu od 1. jula 2014. do 1. jula 2016. godine.

Popis stanovništva je najveće statističko istraživanje jedne zemlje kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima, te najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu zemlje.

U Agenciji za statistiku BiH ističu da je popis ključni element za ekonomski razvoj zemlje, kao i njen napredak na putu ka evropskim integracijama.