Vremenske prilike
0

Početkom aprila toplije vrijeme u BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prema analizama klimatologa, početak aprila u Bosni i Hercegovini trebao bi biti nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, a u narednih nekoliko dana, nakon brojnih vremenskih nestabilnosti, napokon nam predstoji lijepo vrijeme.

Kako su nam potvrdili u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, početak i kraj mjeseca bi trebali biti nešto topliji od višegodišnjeg prosjeka, dok se sredinom mjeseca očekuje nešto hladnije vrijeme u odnosu vremenske prilike uobičajne za ovo doba godine.

Srednje temperature u aprilu bit će ispod višegodišnjeg prosjeka, koji za ovaj mjesec iznosi 9,2 stepeni Celzijusa, dok će ukupna količina padavina biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Iz Zavoda podsjećaju da u martu rekorda u pogledu ekstremnih temperatura nije bilo.

U Sarajevu je srednja mjesečna temperatura u martu iznosila 4,7 stepeni Celzijusa. Maksimalna temperatura zraka od 20 stepeni Celzijusa zabilježena je 30. marta, a minimalna od minus 4,6 stepeni Cezijusa izmjerena je 26. marta.

Meteorolozi su zabilježili sedam dana sa snježnim pokrivačem, a maksimalna visina snijega zabilježena je 25. marta i iznosila je 15 centimetara.