BiH
0

Početak glavnog pretresa u predmetu Paško Ljubičić zakazan za 10. april

FENA
Početak glavnog pretresa u krivičnom predmetu protiv Paška Ljubičića, optuženog za krivična djela zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv stanovništva i povrede zakona ili običaja rata, zakazan je za 10. april, odlučeno je danas na statusnoj konferenciji pred pretresnim vijećem Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine najavilo je saslušanje 56 svjedoka, od čega je 20 „zaštićenih“.

Braniteljica Paška Ljubičića, Branka Praljak, kazala je kako danas nije u mogućnosti precizirati niti dokaze što će ih odbrana izvesti, niti broj svjedoka odbrane, jer nije upoznata sa sadržinom dokaza koje će izvesti tužiteljstvo. Prigovor se odnosio i na to da je dokumente zaprimila na engleskom, a ne na službenom jeziku Suda i da postoje tehnički problemi s audiozapisima.

Sudsko vijeće je konstatiralo navedene probleme. Zatražilo je od strana u postupku da ih dogovorno riješe do početka glavnog pretresa. Za 10. aprila sudsko vijeće je najavilo i saslušanje stručnog ljekarskog tima u vezi sa zahtjevom optuženog da mu se izvrši druga faza operativnog zahvata na desnom koljenu, koje je Ljubičić povrijedio u pritvorskoj jedinici suda u Haagu.

Prema navodima optužnice, koju je Sud BiH prihvatio 21. decembra prošle godine, Paško Ljubičić je od januara do kraja jula 1993. godine učestvovao u širokom ili sistematskom napadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na bošnjačko stanovništvo u općinama Vitez i Busovača. Optužnica navodi i to da je optuženi od januara do jula 1993. godine vršio dužnost komadanta Četvrte bojne vojne policije, koja je funkcionirala u Operativnoj zoni središnja Bosna HVO-a.