BiH
0

Počeo sastanak u Istanbulu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Istanbulu je počeo sastanak predsjednika Srbije Borisa Tadića, Turske Abdulaha Gula i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića na kome će biti riječi o učvršćivanju mira i stabilnosti na Balkanu.

Lideri Srbije i Turske i predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovaraće o novim koracima za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti u regionu, navodi se u pisanoj izjavi turskog predsjednika.

Kako prenose turski mediji, Silajdžić je uoči samita u Istanbulu izjavio da će trilateralni sastanak biti važan korak za BiH i razvoj dobrih odnosa u regioni. 

Predsjednik Srbije Boris Tadić je istakao da će se Srbija zalagati za punu integraciju regiona u EU. 

"Turska je važan srbijanski partner i Srbija je svjesna turskog uticaja u svetu", rekao je Tadić. 

Agencija Anadolija javila je da u radu današnjeg sastanka na vrhu učestvuju i ministri spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu, Srbije Vuk Jeremić i BiH Sven Alkalaj, koji su se u posljednjih šest mjeseci sastali pet puta.

Davutoglu je rekao uoči sastanka da će samit u Istanbulu da će "razvoj pozitivnih političkih odnosa između BiH i Srbije voditi ka trajnoj stabilnosti Balkana, regionu kojem je Turska oduvijek pridavala veliki značaj".
Turski mediji navode da je samit rezultat višemjesečnih napora Ankare da se obezbijedi stabilnost u regionu, posebno u BiH.

Kako prenose mediji, ovaj sastanak je u funkciji priprema za ministarsku konferenciju o zapadnom Balkanu koja bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude održana početkom juna u Sarajevu.
		
Nakon sastanka, Silajdžić, Tadić i Gul održaće konferenciju za novinare.