BiH
7

Počeo sastanak o formiranju vlasti u HNK: SDA i DF ne odustaju od zahtjeva

Piše: Ž. M.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba (Foto: Z. M./Klix.ba)
Foto: Željko Miličević/Klix.ba (Foto: Z. M./Klix.ba)
Danas je u Domu HDZ-a u Mostaru počeo sastanak između HDZ-a, SDA i DF-a o formiranju Vlade HNK. Prije samog sastanka izjave za medije su dali predstavnici DF-a i SDA.

"Naši stavovi su kao i na početku pregovora, o resorima ćemo raspravljati danas i mislim da je DF zaslužio dva ministarstva. Nadam se da će danas biti postignut dogovor", rekla je Ružica Burić iz Demokratske fronte.

Salko Sokolović (SDA) je istakao da njegova stranka ima iste stavove kao ranije.

"HDZ i SDA imaju po pet pozicija, dok se DF-u daju dvije pozicije. To je stav koji ću ja danas zastupati i očekujem da se DF izjasni, odnosno da HDZ prihvati ili ne prihvati to. Pitanje komesara je i dalje aktuelno. Mi dogovaramo vladu onog momenta kad dogovorimo odlazak na skupštinu, a potvrda te vlade zavist će od rješenja pitanja komesara. Za HDZ je to pitanje riješeno, tako barem oni kažu. Ali nažalost riješeno je nešto što je nezakonito i to je suština problema. Isto kao što su ministri HDZ-a sa ministrima SDP-a dogovorili budžet. Protiv tog budžeta su glasali poslanici SDA, jer mi smatramo da je vrlo bitno da nova vlada kreira budžet", naglasio je Sokolović.

On je rekao da HDZ ili neozbiljno ulazi u ovu priču ili ne želi da imamo novu vladu, jer kreira budžet sa strankom koja nema parlamentarnu većinu.

"Na prošloj sjednici sam i iznio uslov da se prvo formira vlada i potvrditi se u skupštini pa da tek onda vlada u što kraćem roku kreira budžet. Ali očito da HDZ čeka više nivoe u formiranju vlade", rekao je Sokolović