BiH
0

Počeo prijem popisnog materijala

SRNA
Centar za skladištenje popisnog materijala (Foto: SRNA)
Centar za skladištenje popisnog materijala (Foto: SRNA)
U Centru za skladištenje u Istočnom Sarajevu počeo je prijem popisnog materijala, koji će narednih dana biti skeniran i obrađen.

Sa terena su do 11.00 sati stigla tri kombija sa popisnicama.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović rekao je ranije da su svi popisivači imali obavezu da do danas predaju zaduženi popisni materijal opštinskim popisnim komisijama, gdje se kutije pečate i pripremaju za distribuciju u Centar za skladištenje, na završnu obradu.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH zadužena je za osiguranje objekta "Tomašević", u kojem se nalazi Glavni centar za unos i obradu podataka.

Iz Agencije za statistiku BiH ranije je saopšteno da je za rad u Centru za skladištenje potrebno oko 300 ljudi, koji su izabrani na javnom konkursu.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljen je od 1. do 15. oktobra. Finansijska sredstva za popis, od 46.489.665 KM, osigurana su iz budžeta BiH, entiteta, Brčko distrikta, međunarodnih donacija i drugih izvora.

Evropska unija dodijelila je, u obliku granta, Agenciji za statistiku BiH, 7,5 miliona eura kao dodatnu podršku popisu stanovništva u BiH, s ciljem direktne podrške popisnog rada na terenu i pokrivanja oko 35 posto ukupnih procijenjenih troškova popisa.

Preliminarni rezultati popisa bit će objavljeni u roku do 90 dana, a 15 mjeseci kasnije trebalo bi da budu saopšteni i finalni rezultati popisa u BiH.