BiH
0

Počeo ispis bošnjačke djece iz Konjević Polja, ministar poručio da više nisu njihov problem

FENA
Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija potvrdio je da je jutros informiran od nadležnih u Osnovnoj školi u Konjević Polju da su počeli izdavati prevodnice (ispisnice) za bošnjačku djecu, a za njihovo školovanje u Osnovnoj školi "Vladislav Skarić" u Sarajevu.

"Na taj način bošnjačka djeca, koja pohađaju nastavu u Novoj Kasabi više neće biti predmet naših opservacija", rekao je Mutabdžija.

Ti učenici, precizirao je, postaju dio nastavnog procesa u Osnovnoj školi "Vladislav Skarić" u Sarajevu.

"Mi smo rekli šta mislimo o svemu tome", rekao je Mutabdžija.

Ranije je Osnovna škola "Petar Kočić“ Kravica kod Bratunca, u čijem sastavu se nalazi Područno odjeljenje Konjević-Polje, zaprimila zahtjev Osnovne škole "Vladislav Skarić“ iz Sarajeva za prevodnice bošnjače djece koja ne pohađaju nastavu u Konjević-Polju od početka školske godine.

Kada je u pitanju problem u Vrbanjcima kod Kotor-Varoš, resorni ministar je kazao da nisu imali nove kontakte i ponovio da očekuje da bošnjačka djeca u tom naselju krenu u školu i prihvate, kako kaže, dobronamjerne sugestije da se taj problem zajednički riješi.

Reagirajući na današnju izjavu potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Ramiza Salkića, Mutabdžija je ponovio tvdnju da je RS u pravu u svojim stavovima kada su u pitanju bošnjačka djeca koja ne pohađaju nastavu u školama u RS-u, jer bi u suprotnom uslijedile brojne reakcije međunarodnih institucija i organizacija koja se bave zaštitom ljudskih prava i prava djeteta.

S druge strane, Salkić je u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, tokom rasprave o Strategiji razvoja obrazovanja RS-a, naglasio da se u RS-u u javnim institucijama krše konvencije o ljudskim pravima, ustavna prava, zakonski propisi i Pravilnik o izboru i radu školskog odbora. Istakao je zahtjeve roditelja bošnjačke djece u Vrbanjcima i Kotor-Varošu, te potcrtao kako su danas aktuelna samo ova dva problema.

"Od septembra ove godine, kada počinje nova školska godina, moglo bi se desiti da bošnjački đaci ne krenu na nastavu u još 15 škola u RS-u, jer im nije omogućena nacionalna grupa predmeta. Prema informacijama koje dobijam u svakodnevnim kontaktima s roditeljima bošnjačke djece širom RS-a, realno bi bilo očekivati više zahtjeva za uvođenje nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu, jer postoje svi preduslovi za to", istakao je Salkić.

Kazao je da je održano više sastanaka na kojima se tražilo rješenje kako da se implementiraju nastavni planovi i programi za nacionalnu grupu predmeta u Konjević-Polju i Vrbanjcima.

Potpredsjendik Narodne skupštine RS-a je rekao i kako je resorno ministarstvo izigralo većinu dogovora i izazvalo bijes i ogorčenje roditelja.

Naglasio je u svojoj diskusiji i ostale probleme u obrazovanju ističući da je katastrofalno loša situacija u broju zaposlenih Bošnjaka u obrazovnom procesu i podsjetio kako je u osnovnom obrazovanju zaposleno tek oko 4,5 posto, a u srednjem obrazovanju oko 1,8 posto Bošnjaka, a na biroima za zapošljavanje ima desetine kvalifikovanih nezaposlenih nastavnika raznih profila.

"Naša je obaveza da se u institucijama vlasti borimo za naš identitet, jezik i nacionalne interese. Što otpor bude veći, naši zahtjevi će biti jasniji i direktniji. Uvjerevam vas da ćemo pobijediti u borbi za naša prava", poručio je Salkić.

"Svi ovi i mnogi drugi problemi jasan su dokaz kako nadležno ministarstvo, Vlada RS-a i druge institucije krše ustavna prava konstitutivnog naroda, zakone i akte kojima su propisana prava i Bošnjaka u ovom entitetu. Podsjećam vas kako nisu održivi sistemi u kojima se krše elementarna ljudska prava. Pravo na obrazovanje djece, u skladu sa zahtjevima njihovih roditelja, spada u temeljna ljudska prava", upozorio je u svojoj diskusiji Ramiz Salkić.