Sud BiH
0

Počelo suđenje za zločine u Vitezu

FENA
U uvodnoj riječi na početku suđenja Anti Kovaću, Tužilaštvo BiH je najavilo da će dokazati njegovu odgovornost za učešće u zločinima počinjenim nad civilima Bošnjacima tokom 1993. godine na području Viteza.

Kako javlja BIRN, Tužilaštvo će pružiti dokaze i kroz saslušanje 22 svjedoka, među kojima su i žene koje tvrde da ih je Kovać silovao.

“Tužilaštvo BiH će u toku dokaznog postupka saslušati i četiri zaštićena svjedoka, te predočiti 24 materijalna dokaza. Ovim ćemo dokazati radnje koje je počinio optuženi”, rekao je Mirko Lečić, tužilac Tužilaštva BiH.

Kovać se tereti da je, kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tokom 1993. godine “naređivao i odobravao” nezakonito zatvaranje civila Bošnjaka u prostorije Radničkog univerziteta, zgradu SDK, te kinosalu u Vitezu.

Zatvoreni civili su držani u nehumanim uvjetima i odvođeni na prisilne radove na prvu liniju razgraničenja između Armije RBiH i HVO-a, te u logor “Kaonik” i objekte koji su se nalazili u Šahovskom klubu u Busovači.

“Dokazat ćemo da je optuženi silovao svjedokinje A i B, te da je od određenih civila prisvojio vrijednosti”, istakao je Lečić.

Odbrana će uvodnu riječ iznijeti tek nakon što Tužilaštvo završi svoj dokazni postupak.

Kovać je uhapšen u januaru 2008. godine, a Sud BiH je optužnicu potvrdio u martu, nakon čega se optuženi izjasnio da se ne osjeća krivim za zločine za koje ga tereti Tužilaštvo.

Saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva zakazano je za 15. august.