BiH
0

Počelo suđenje Ahmetu Makitanu u Štokholmu

SRNA
U Štokholmu je danas počelo suđenje Ahmetu Makitanu, Šveđaninu porijeklom iz BiH, koji je bio čuvar u logoru Dretelj kod Čapljine za ratne zločine počinjene nad Srbima između maja i avgusta 1992. godine.

"Suđenje, koji bi trablo da traje do kraja marta, počelo je u 9.00 časova po lokalnom vremenu", izjavio je portparol suda.

Švedsko tužilaštvo podiglo je 5. oktobra optužnicu protiv Ahmeta Makitana, bivšeg pripadnika Hrvatskih oružanih snaga (HOS) i čuvara u logoru Dretelj kod Čapljine, zbog toga što je od maja do augusta 1992. godine učestvovao u zlostavljanjima 21 civila srpske nacionalnosti, koji su bili zarobljeni u ovom logoru. 

Nakon rata optuženi se preselio u Švedsku, a 2006. godine je dobio državljanstvo ove zemlje.

Makitan je uhapšen u januaru 2010. godine na sjeveru Švedske, gdje živi sa porodicom, a kako je tada saopšteno iz švedskog tužilaštva, njegovo hapšenje je bilo rezultat duge istrage tokom koje je saslušano 70 osoba, te saradnje sa Tribunalom u Hagu. 

Logor "Dretelj" kod Čapljine je tokom 1992. bio pod kontrolom jedinica HOS-a, a u njemu su bili zarobljeni uglavnom Srbi civili, koji su zlostavljani, držani u nehumanim uslovima, a žene su silovane.