BiH
19

Počelo rušenje dimnjaka nekadašnje Špiritane u Tuzli

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Rušenje dimnjaka nekadašnje prve fabrike špirita u Bosni i Hercegovini, koja je počela raditi 1887. godine, izazvalo je oprečna mišljenja u Tuzli.

Prema mišljenju jednih uklanjanje dimnjaka je korak ka modernijem izgledu zapadnog dijela grada, a prema mišljenju drugih urbicid, jer se ruši simbol urbanog industrijskog uzleta nulte kategorije.

Dimnjak visine 46 metara u narednih nekoliko dana pretvorit će se u hrpu cigle i starog gvožđa, prah i pepeo, a uspomenu na "Špiri", kako su ga zvali stanovnici kultnog tuzlanskog naselja Kreka, čuvat će crno-bijele fotografije.

Špiritana, kasnije fabrika kvasca, svoj blistavi put započela je 1887. godine, a 1901. godine, prema podacima iz Arhiva TK, preimenovana je u Prvu bosansku špiritanu. Preduzeće je među prvima ugašeno nakon privatizacije, a od tada je počelo uništavanje poslovnih objekata i na koncu rušenje jedinog preostalog simbola Špiritane.

Prethodno je bilo zamišljeno da se dimnjak sačuva i posluži kao reklamni pano za savremeni shopping centar. Zašto se odustalo od te ideje – nije poznato.

Uglavnom, zapadni dio Tuzle trebao bi dobiti savremeni shopping centar, jedan od najvećih na Balkanu, a investitor je najveći domaći trgovački lanac Bingo.

Također, u zapadnom dijelu Tuzle nedavno je srušen objekat Kino Radnik, a na toj lokaciji niknut će stambeno-poslovni objekat.

Podsjetimo kako su članovi UG Kreka poveli inicijativu o stavljanju objekta DTV Partizan na raspolaganje građanima gdje bi se napravio muzej, prostorije mjesne zajednice, ambulanta... Narednih mjeseci bit će poznato hoće li biti sačuvan i obnovljen kultni DTV Partizan ili će početi i njegovo rušenje.