Nacionalni spomenik
599

Počelo postavljanje skele za obnovu fasade zgrade Muzičke škole u Sarajevu

Klix.ba
Počelo je postavljanje skele za obnovu fasade zgrade Muzičke škole u Sarajevu, što je projekt koji zajednički finansiraju Grad Sarajevo i Općina Stari Grad.

Muzička akademija je nacionalni spomenik naše države, a sagrađena je 1882. godine po projektu Josipa Vancaša, te kao takva predstavlja prioritet za obnovu njenog vanjskog izgleda.

Riječ je o vrlo važnom nacionalnom spomeniku koji je je već godinama u veoma lošem stanju.

"Objekt Muzičke škole predstavlja arhitektonsko i kulturno bogatstvo ovog grada. Obnova je bila imperativ i izuzetno je mi drago da je projekt krenuo sa realizacijom2, izjavio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Svjesni stanja u kojem se objekat nalazi već duži niz godina, u Općini Stari Grad pokrenuli su aktivnosti na izradi projekta njegove restauracije i osiguravanja donatorskih sredstava. Projekat je pripremio općinski Odsjek za lokalni razvoj, a odvijat će se u dvije faze. Za prvu fazu radova Općina Stari Grad izdvojila je 50.000 KM. Istim iznosom projekat finansira i Gradska uprava Grada Sarajevo, a Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvojilo je 47.000 KM.

U toku su pregovori sa donatorima za finansiranje druge faze radova, a koja će uključivati zamjenu stolarije, zamjenu mašinskih instalacija i sanaciju krova.