BiH
9

Počelo obilježavanje 22. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, danas je nizom aktivnosti počelo obilježavanje 22. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u znak sjećanja na sve heroje, šehide, poginule borce-branitelje i poginule civile, koji su svoje živote ugradili u temelje Bosne i Hercegovine.

Tako je u nizu događaja u programu obilježavanja, prvo odata počast, položeno cvijeće i proučena Fatiha na spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 godina.

"Na današnji dan organiziran je Prvi korpus Armije BiH koji se svojom kompletnom strukturom uspio uhvatiti ukoštac s agresijom na Bosnu i Hercegovinu. Govoriti o značaju Prvog korpusa je uvijek 'nezahvalno', svako onaj ko je bio u Sarajevu u toku agresije zna šta je značio ovaj korpus za odbranu grada", kazao je član Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice Prvog korpusa Armije RBiH Ahmo Begović.

Iz Pres-službe Kantona Sarajevo ističu da će se danas, u organizaciji vjerskih službenika Ministarstva odbrane BiH, održati parastos svim poginulim borcima pravoslavne vjere i braniteljima katoličke vjere.

Također, na Kovačima bit će položeno cvijeća na centralni nišan svim šehidima RBiH, kao i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Svečanost i kulturno-umjetnički program bit će održani u Domu mladih Skenderija.