BiH
4

Počela sanacija Obale Maka Dizdara

Klix.ba
U srijedu, 16. maja, su počeli radovi na sanaciji šetnice na Obali Maka Dizdara. Vrijednost projekta je gotovo 500.000 KM, a sredstva je izdvojila Općina Centar iz svog budžeta. Završetak radova planiran je za 60 dana.

Kako je predviđeno elaboratom sanacije šetnice, koji je uradio Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu, nakon uklanjanja postojećih, uglavnom veoma oštećenih, kulir-ploča duž cijele šetnice (ukupne dužine 422 metra) te ivičnjaka i dijela oštećene betonske podloge, bit će postavljen novi tamponski sloj, a potom i nove granitne i kulir-ploče, kao i gotovo 780 metara granitnih ivičnjaka.

Također je planirano da se uradi adekvatna drenaža i ugradnja 12 slivnika za prikupljanje oborinskih voda.

Ispred zgrade Akademije likovnih umjetnosti (na površini od 435 m2) bit će postavljene granitne ploče debljine 8 cm, dok će na preostalim dijelovima šetnice (2.035 m2) biti kulir-ploče sa granitnim slojem, koje su otporne na mraz i djelovanje soli za zimsko posipanje ulica. Izvođač radova je građevinska firma Sela, dok je za nadzor zadužen Energoinvest d.d. Sarajevo.

Paralelno sa radovima na sanaciji Obale Maka Dizdara, komunalno preduzeće Vodovod i Kanalizacija će raditi rekonstrukciju vodovodne mreže duž šetnice. Vrijednost tih radova procijenjena je na 72.000 KM.

Radnicima Vodovoda i Kanalizacije će biti potrebno oko tri sedmice da izvrše zamjenu vodovodne mreže. Obala Maka Dizdara, koja se prostire između mosta Čobanija i parkinga kod Ajfelovog mosta na Skenderiji, čini jedinstvenu cjelinu sa pješačkim mostom koji povezuje Radićevu ulicu i Akademiju likovnih umjetnosti, čija izgradnja je u toku.