BiH
0

Izgradnja mosta kod Likovne akademije ide po planu

FENA
Gradilište pješačkog mosta koji će povezivati dvije obale Miljacke između Radićeve ulice i Akademije likovnih umjetnosti, gdje se istovremeno radi i na obnovi šetališta duž Obale Maka Dizdara, obišao je danas Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar.

"Jučer smo počeli s radovima na obnovi šetnice duž Obale Maka Dizdara, investiciji vrijednoj pola miliona maraka, čiji završetak je planiran do polovine jula, dok okončanje izgradnje pješačkog mosta očekujemo nešto ranije", rekao je načelnik Bećirević.

Dodao je da novi most i ova šetnica čine jednu cjelinu čije svečano otvaranje planiraju obaviti zajedno krajem jula.

"Obala Maka Dizdara će obnovom šetnice i izgradnjom mosta još više dobiti na značaju i nakon uređenja Radićeve ulice kao pješačke zone, bez saobraćaja za motorna vozila, koje je planirano za narednu godinu, a naš poznati arhitekta Amir Vuk Zec je već uradio idejni projekt", kazao je Bećirević.

Tokom narednog perioda, dodao je, krenut ćemo u rješavanje imovinskopravnih odnosa i pribavljanje potrebnih odobrenja od Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Šetnica duž Obale Maka Dizdara bit će popločana novim granitnim i kulir pločama otpornim na uticaj mraza i soli za zimsko posipanje ulica. Uz sanaciju šetnice radit će se i rekonstrukcija vodovodne mreže.

U dosadašnjim radovima na izgradnji pješačkog mosta Radićeva - ALU nakon montaže metalne konstrukcije mosta, koju je uradila firma ''Metalno'' iz Zenice, uspješno je okončano ispitivanje nosivosti mosta koje je pokazalo da su zadovoljeni svi statički uvjeti.

Sada se radi na postavljanju nosača za zaštitnu ogradu. Nakon montaže zaštitne ograde slijede radovi na oblaganju mosta aluminijskim pločama (trespa), postavljanje rasvjete, farbanje ...

Dužina mosta, za čiju izgradnju će iz budžeta Općine Centar biti izdvojeno oko dva miliona KM, iznosi 38 metara, a širina od četiri do sedam metara, saopćeno je iz Općine Centar.