BiH
0

Načelnik Bećirević obišao gradilište mosta kod Likovne akademije

Sarajevo-x.com
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević obišao je 20. marta 2012. godine gradilište pješačkog mosta koji će povezivati dvije obale Miljacke između Radićeve ulice i Akademije likovnih umjetnosti. Kako je javnosti poznato, 15. marta ove godine iz Zenice su dopremljeni prvi dijelovi konstrukcije budućeg mosta, kada je i započela montaža.

Načelnik Bećirević je ovom prilikom kazao da je izuzetno zadovoljan dosadašnjim radovima na izgradnji pješačkog mosta koji je i najveći investicioni projekt pokrenut za njegova dva mandata kao načelnika. –U narednom periodu očekujemo početak radova na uređenju šetališta na Obali Maka Dizdara između Ajfelovog mosta na Skenderiji i mosta Čobanija, koja sa novim pješačkim mostom predstavlja jednu cjelinu. Ovih dana ćemo dobiti i dinamiku radova tako da ćemo znati precizan datum završetka izgradnje pješačkog mosta- rekao je načelnik Bećirević.

Midhat Kosovac iz firme ''Metalno'' iz Zenice, čiji su radnici angažovani na montaži metalne konstrukcije, kazao je da su do sada dopremljena četiri dijela metalne konstrukcije te da će u večernjim satima, zbog saobraćaja i pješaka, biti dostavljen metalni luk. –Radimo u smjenama danonoćno kako bi posao što prije bio završen, posebno zbog vodostaja rijeke Miljacke, koja u ovo doba godine zbog topljenja snijega i obilnih padavina može narasti iznad normale- kazao je Midhat Kosovac.

Nakon montaže metalne konstrukcije slijede radovi na oblaganju mosta aluminijskim pločama (trespa), postavljanju zaštitne ograde od aluminijskih ploča – talpi i stakla, postavljenju rasvjete, farbanju mosta... Dužina mosta, za čiju izgradnju će iz budžeta Općine Centar biti izdvojeno oko dva miliona KM, iznosit će 38 metra, a širina od 4 do 7 metara.