SDA, DF, SBB, NES i dr.
41

Počela rekonstrukcija vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, izglasano novo rukovodstvo skupštine

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na zahtjev 20 zastupnika nove parlamentarne većine danas je održana hitna sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona čime je i zvanično započela rekonstrukcija Vlade Zeničko-dobojskog kantona koju će činiti SDA, DF, SBB, NES i samostalni zastupnici.

Predstavnik potpisnika inicijative za hitnu sjednice Skupštine Mirnes Bašić (SDA) je predložio i dnevni red na kojem je zatraženo da se danas izabere novi predsjedavajući Skupštine te upoznavanje Skupštine ZDK s potpisnicima za izglasavanje nepovjerenje Vladi ZDK.

Nakon pauze, predsjedavajući Skupštine ZDK Dejan Kovačević podnio je ostavku na mjesto predsjedavajućeg zbog nepoštivanja ranijeg dogovora oko termina sjednica Skupštine ZDK nakon čega je dopredsjedavajući Skupštine ZDK Goran Bulajić preuzeo vođenje sjednice.

Za njim je neopozivu postivku podnijela i dopredsjedavajuća Behija Kulović.

Dnevni red je nakon rasprave usvojen sa 20 glasova "za", dok je 10 zastupnika bilo protiv ovog dnevnog reda. S prvom tačkom za predsjedavajućeg Skupštine ZDK izabran je Ćazim Huskić (SDA).

Po preuzimanju funkcije predsjedavajućeg Huskić je odmah prešao na drugu tačku dnevnog reda gdje se raspravljalo o nepovjerenju Vlade ZDK, a prisutnima se potom obratio šef kluba SDA Alija Ogrić.

"Imajući u vidu da je formirana nova skupštinska većina koja nije zadovoljna radom premijera i ministara zbog neizvršavanja obaveza iz programa rada Vlade i Skupštine što se može provjeriti analizom rokova i neblagovremenog dostavljanja izvještaja u skupštinsku proceduru", kazao je Ogrić.

Huskić je Skupštini ZDK predložio zaključak po kojem je u proceduru upućeno izglasavanje nepovjerenja Vladi ZDK, a usvojen je s 20 glasova "za" te 11 glasova protiv.