BiH
41

Počela Javna rasprava o Sutorini: Moramo imati čiste račune sa Crnom Gorom

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je počela Javna rasprava po pitanju vlasništva nad Sutorinom, a koja se trenutno nalazi pod kontrolom Crne Gore.

Pred punom Velikom salom Parlamenta BiH prvo se obratio predstavnik Komisije za granice BiH, koji je istakao da ista do sada nije imala razloga da započne raspravu sa Crnom Gorom o teritoriji Sutorine.

Podnositelj Inicijative za povrat Sutorine Bosni i Hercegovini Denis Bećirović istakao je da se teritorija mora tražiti isključivo mirnim putem, argumentovano i pravno.

"Vrlo je važna javna rasprava o ovom pitanju kako bi ga što bolje osvijetlili i želimo argumentirano razgovarati i doći do najboljih mogućih rješenja. Mi želimo prijateljske odnose sa Crnom Gorom, a da bismo to imali moramo imati i čiste račune", rekao je Bećirović.

Profesor Suad Kurtćehajić istakao je da BiH svoju najbolju šansu mora tražiti pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Jedino tumačenje odredbi po pitanju ovog spora može dati Banditerova komisija, a oni se ne mogu više sastati tako da to sada može uraditi samo Međunarodni sud pravde u Hagu. Mi ništa ne možemo izgubiti, možemo samo dobiti, a bilo bi fer da Crna Gora sama sagleda situaciju i zapita se kako je dobila tu teritoriju. Šest stotina godina vlasništva BiH nije mala stvar, u narednih godinu dana sa Crnom Gorom možemo razgovarati argumentirano a to je i šansa za Crnu Goru da pokaže prijateljstvo prema BiH", rekao je Kurtćehajić.

Javnu raspravu vodi Željko Komšić, a predviđa se da će ona trajati najmanje do 13 sati.