Sarajevo
157

Počela izgradnja pješačke staze u podnožju brda Mojmilo

F. H.
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat uređenja i revitalizacije Parka šume Mojmilo, izletišta na brdu Mojmilo, sa kojeg se pruža jedinstven pogled na grad.

Iz press službe Općine Novi Grad obavijestili su da su započeti radovi na izgradnji i rekonstrukciji pješačke staze od podnožja brda Mojmilo do Eko-kuće na Mojmilu, dužine oko pola kilometra.

Vrijednost radova je 98.531 KM, a izvođač radova je građevinska firma "Mibral".

Radove je obišao općinski načelnik Semir Efendić koji ne naglasio kako je staza bila zarasla i da će sada biti pristupačnija za šetnju. U planu je izgradnja rasvjete, odmorišta i parkovskog mobilijara.

"Mi smo danas obišli gradilište u sklopu Parka šume Mojmilo, gdje se izvode radovi na izgradnji staze duž cijelog parka, koja je ranije bila dosta zarasla i nije bila adekvatna za šetnju. Jedan broj građana voli koristiti ovu stazu, tako da će ona sada biti pristupačnija za šetnju. Pored toga u planu je u budućnosti izgradnja rasvjete uz stazu, odmorišta kao i parkovskog mobilijara, klupa itd. Ranije zasađeno zelenilo upotpunjavat će ambijent ovog šetališta, a uz ranije izgrađeno sportsko igralište planirana je izgradnja i dječijeg igrališta. Sa ovim sadržajima naša općina dobija još jednu zelenu oazu za odmor i rekreaciju svih generacija u neposrednoj blizini naših najvećih naselja, Alipašinog Polja, Dobrinje, Olimpijskog i Švrakinog Sela i Saraj Polja", kazao je Efendić.

Nakon ovih radova, pristupit će se izgradnji još 350 metara pješačke staze u gornjem dijelu parka i rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih odmorišta uz pješačku stazu, izgradnji nadstrešnica sa klupama za odmor i rasvjetom, kao i obilježavanju biljnih vrsta u dijelu arboretuma uz pješačku staze.