BiH
0

FOTO / Počela izgradnja mosta na Obhodži

Sarajevo-x.com
Danas je zvanično počela izgradnja novog armirano-betonskog mosta na putu Borije-Obhodža, preko rijeke Mošćanice, koji će nositi naziv "Bijeli most". Bit će to gradski most koji će se nalaziti uz cestu Dariva – Sumbulovac.

Most je nazvan "Bijeli most" jer će se graditi od bijelog betona, i u sebi će objedinjavati dva simbola Općine Stari Grad: Bijelu tabiju i Koziju ćupriju, koji su prepoznatljivi po bijeloj boji i lučnom mostu.

Mještani naselja Obhodža, u želji da olakšaju sebi putnu komunikaciju, još davno su počeli gradnju mosta, o čemu svjedoče dva upornjaka i dva srednja stuba koji stoje na pomenutoj lokaciji. Kako se radilo o projektu bez valjane projektne dokumenatcije, te sa pogrešno započetom dispozicijom mosta, Općina je odlučila krenuti u novi projekat izgradnje mosta koji bi građanima olakšao komunikaciju i pružio normalne uslove za život. Projekat je uradio dipl.ing.građ. Isak Medić ("Calypso promet" d.o.o. Bosanska Krupa), koji se opredijelio za lučni most s obzirom da je korito bujičaste rijeke Mošćanice idealno za takvu konstrukciju.

Kako je izjavila Vildana Taso-Kapetanović, pomoćnik načelnika za komunalne poslove i investicije, rok za završetak izgradnje mosta je 45 dana.

"Most će olakšati putnu komunikaciju građanima naselja Obhodža. Temelji koji sada stoje u koritu Mošćanice će biti srušeni i na tom mjestu će se graditi novi most. Postojeća metalna konstrukcija će, nakon što novi most bude izgrađen, biti donirana za potrebe građana općine Olovo", izjavila je Taso-Kapetanović.

"Bijeli most" će imati kružni luk, nadlučna konstrukcija će biti sa stubovima, na kojima će biti kolovozna ploča sa pješačkim stazama. Širina kolovoza će biti četiri metra, sa po dvije dodatne pješačke staze od po 100 cm. Ukupna širina mosta će biti šest metara.

O dinamici kojom će se izvoditi radovi govorio je Nedim Čehajić, direktor i vlasnik firme IN d.o.o, koja je izvođač radova:

"U prvoj fazi je predviđena izrada AB konstrukcije, a druga faza će obuhvatiti radove na gornjem dijelu mosta, kolovozu, ogradama i svemu onome što će u konačnici dati obilježje mosta. Most je dužine 32 metra, sa vrlo atraktivnom lučnom konstrukcijom koja je raspona 19 metara. Na gradilištu će, ovisno od potrebe, u prvoj fazi radova biti 15-ak radnika, a poslije oko 30 radnika, srazmjerno obimu radova", riječi su Čehajića.

Jedan od stanovnika naselja Obhodža Ismir Olovčić, smatra da će izgradnjom ovog mosta naselje dobiti bolju i funkcionalniju strukturu za saobraćaj.

"Ovaj most će puno značiti naselju Obhodža jer će se riješiti jedno usko grlo na ulazu, a samim tim će se otvoriti puno bolja komunikacija u ovom dijelu, tako da će se ovdje moći napraviti kružni tok saobraćaja. Ovdje se teško odvija saobraćaj, pogotovo zimi, jer je naselje vrlo brdovito", kazao je Olovčić.

Vrijednost investicije je cca 194.000 KM. Turska vojna misija u BiH će obezbijediti dio potrebnih sredstava, dok će ostatak finansirati Općina Stari Grad.