BiH
61

Počela izgradnja modernog Graničnog prijelaza Ivanica

Klix.ba
Foto: UIOBiH
Foto: UIOBiH
Počela je rekonstrukcija i izgradnja novog međunarodnog Graničnog prijelaza Ivanica, između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Prema rokovima iz ugovora potpuno novi granični prijelaz, čija vrijednost iznosi 1,7 miliona KM, trebao bi biti otvoren u roku od šest mjeseci.

Početak radova obilježen je posjetom gradilištu direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) Mire Džakule i načelnika Općine Ravno Andrije Šimunovića te gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića.

Projekat izgradnje međunarodnog graničnog prijelaza Ivanica urađen je u skladu sa svim standardima Evropske unije (EU) kako bi zadovoljio sve tražene potrebe za promet putnika i roba, a posebno roba koje zahtijevaju fito- sanitarni inspekcijski nadzor. Prijelaz će imati ukupno četiri traka, dvije za ulaz u BiH, dvije za izlaz.

Foto: UIOBiH
Foto: UIOBiH

Prijelaz će biti urađen na način da će postojati dio za putnički saobraćaj i dio za teretna motorna vozila.

Na terminalu koji se nalazi uz granični prijelaz bit će smještene i sve inspekcijske službe, čije prisustvo je potrebno zbog kategorizacije graničnog prijelaza i dozvoljenu vrstu roba koje mogu prelaziti na ovom prijelazu. Rok za završetak izgradnje novog međunarodnog graničnog prijelaza Ivanica je 180 dana od početka radova. Vrijednost izgradnje novog graničnog prijelaza Ivanica ukupno je 1,7 miliona KM i bit će finansiran iz budžeta UIOBiH.

Podsjećamo, izgradnja novog prijelaza Ivanica kasni gotovo tri godine i to zbog problema u vezi s eksproprijacijom zemljišta. UIOBiH je odmah uspjela kupiti 2.500 kvadrata, a sporno je bilo 700 kvadrata gdje su postojala tri vlasnika s kojima se nije mogao postići dogovor. Tek po okončanju svih aktivnosti pred nadležnim institucijama i nakon pribavljanja svih neophodnih dozvola za gradnju, danas je svečano obilježen početak radova.

Po okončanju radova ovo će biti još jedan novi moderan granični prijelaz u vlasništvu UIOBiH.