Na inicijativu načelnika Hadžibajrića
426

FOTO / Počela izgradnja mevlevijske tekije na Kovačima

FENA
Na Šehidskom mezarju Kovači, ispod Žute tabije, danas je ozvaničen početak radova na izgradnji objekta mevlevijske tekije.

Ovoj prigodnoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Općine Stari Grad, Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA, Fonda memorijala za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, te druge zvanice.

Direktor Fonda memorijala Nurudin Džiho istaknuo je u izjavi za Fenu da je riječ o mevlevijskoj tekiji koja u historiji Sarajeva nije postojala na tom lokalitetu, a za čiju je izgradnju TIKA raspisala javni tender.

Na osnovu tendera Fond je dobio urbanističku i građevinsku dozvolu i u saradnji s Općinom Stari Grad priveo kraju sve obaveze kako bi izgradnja objekta mogla početi. TIKA je za izvođača radova izabrala firmu "Džekos" d.o.o. Sarajevo.

"Javni konkurs za idejno rješenje kompleksa Kovači raspisan je 1997. godine, a 1998. je to idejno rješenje ušlo u regulacioni plan prema kojem je predviđena izgradnja tekije na Kovačima. Inicijativu za izgradnju tekije pokrenuo je sadašnji načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić dok je bio direktor Fonda memorijala, a zatim smo zajedno radili na tom projektu", kazao je Džiho.

Općina Seldžuk iz grada Konje u Turskoj pobratimila se s Općinom Stari Grad te ona i finansira izgradnju tekije.

Kompleks tekije obuhvatit će površinu od oko 400 metara kvadratnih, a vrijednost projekta je oko 800.000 KM. Projektant je Namik Muftić, koji je i autor idejnog rješenja zajedno s Aidom Daidžić.

Nadzor za izgradnju tekije imat će Zavod za izgradnju grada, a projektantski nadzor Fond memorijala koji će tekiju dobiti na nadzor i upravljanje.

Završetak radova se očekuje u augustu iduće godine.

Tekija je bogomolja u kojoj se okupljaju, borave i vrše vjerske obrede derviši (sufije). U BiH se pojavljuju dolaskom islama u 15. vijeku, mada su neke izgrađene i prije dolaska Osmanlija, poput Mevlevijske tekije na Bembaši koju je izgradio Isa-beg Ishaković 1461.

Tekije su građene na ulazu u grad, odnosno kasabu i često su predstavljale prvi izgrađeni objekt. Gradili su ih derviši, najčešće šejhovi. Služile su i kao mjesta za odmor ili prenoćište za putnike namjernike.

Neke od poznatijih tekija u BiH su tekija na vrelu Bune u Blagaju, Hadži Sinanova tekija i tekija u Nadmlinima u Sarajevu, kao i tekija u Kaćunima.