Agonija traje sedmicama
29

Počela isporuka citostatika zdravstvenim ustanovama u FBiH

A. Ku.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sedmicama je trajala agonija onkoloških pacijenata koji nisu mogli primiti prijeko potrebnu terapiju zbog nedostatka citostatika na bh. tržištu.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH (ZZOiR FBiH) navode da je u privremenom ili trajnom prekidu promet dva lijeka, ali da oni nisu prijavljeni kao deficitarni u zdravstvenim ustanovama.

"Za lijekove koji su prijavljeni kao deficitarni u zdravstvenim ustanovama, u proteklim danima izvršena je isporuka za onco BCG, a paklitaksel se dio isporučuje od petka. Lijek irinotekan dio će biti isporučen do petka (12.4.), a ostatak do kraja mjeseca. Metotreksat - dio isporuke će biti najkasnije do utorka (16.4.) te će se i ostatak isporuke nastaviti kontinuirano. Za lijek pemetreksed najavljena defektura u proizvodnji do sredine aprila", navode iz ZZOiR.

Prema posljednjim informacijama od dobavljača trenutno je samo jedan od pet lijekova u defekturi, za koji navode da zbog zastoja u proizvodnji nije isporučen zdravstvenim ustanovama.

"U većini slučajeva postoje alternativna rješenja u primjeni terapije, s tim da u slučaju da ne postoji alternativa, odnosno zamjenski lijek, Zavod omogućava pacijentima pravo na refundaciju kupljenog lijeka uz priloženi račun ili predračun od apoteke gdje je kupljen, priloženu medicinsku dokumentaciju i potvrdu kliničkih apoteka da zdravstvena ustanova u tom trenutku nije imala lijek koji se nalazi u Odluci o Listi lijekova fonda solidarnosti Federacije BiH, a koja se financira sredstvima fonda solidarnosti Federacije BiH", ističu.