Američki univerzitet u BiH
0

Počasni doktorat Slovenki Tanji Fajon

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Na inicijativu studenata Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBiH), Senat AUBiH donio je odluku o dodjeli titule počasnog doktora nauka članici Evropskog parlamenta, Slovenki Tanji Fajon.

Ceremonija dodjele počasnog doktorata bit će održana u Sarajevu, u amfiteatru AUBiH (zgrada UNITIC-a), 14. decembra, dan prije uspostavljanja bezviznog režima sa zemljama članicama Šengenskog ugovora, za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

U obrazloženju se navodi da je Fajon svojim znanjem, odlučnošću i nesebičnim zalaganjem dala veliki doprinos u donošenju odluke o uspostavljanju bezviznog režima u Evropskoj uniji za građane Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana.

"Kao poseban simbol slobode i jednakosti, bezvizni režim ima nemjerljiv značaj za cijelu Bosnu i Hercegovinu i njenu akademsku zajednicu, jer omogućava aktivan proces mobilnosti studenata i nastavnika kao ključnog faktora za podizanje kvaliteta cjelokupne univerzitetske djelatnosti. Zbog svega ovoga, ali i zbog ogromnog značaja koji će vizna liberalizacija imati za mlade u Bosni i Hercegovini, a na inicijativu studenata Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, odlučili smo Fajon dodijeliti titulu počasnog doktora nauka", ističe se u obrazloženju Senata AUBiH.

AUBiH može dodijeliti počasni doktorat (doctor honoris causa) istaknutim naučnicima i javnim osobama iz zemlje i inozemstva za izuzetne doprinose u pojedinim područjima naučnog, naučno- nastavnog, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, kao i za izuzetne doprinose u duhovnom i materijalnom razvoju i djelovanju na promociji mira, tolerancije i humanosti.

Diplomatske aktivnosti Tanje Fajon i njen izuzetni doprinos razvoju demokratije na prostorima jugoistočne Evrope, razlog su više što je AUBiH ove godine odlučio podržati slovensku političarku.

Tanja Fajon rođena je 9. maja 1971. u Ljubljani. Diplomirala je žurnalistiku na Univerzitetu u Ljubljani, a magistrirala na Univerzitetu za intredisciplinarne studije u Belgiji. Članica je Evropskog parlamenta od 2009. godine.