BiH
157

Po nalogu Tužilaštva KS uhapšen tužilac ovog tužilaštva Džemal Karić

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U nastavku akcije Pravda pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Džemala Karića, tužioca Tužilaštva KS koji je osumnjičen za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom zloupotrebe položaja ili ovlasti, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Hapšenje je izvedeno po nalogu Tužilaštva KS.

"Tužilaštvo KS ga tereti da je organizatoru i članovima ove kriminalne organizacije davao pravne savjete i podatke o predmetima koji se vode pred ovim Tužilaštvom i sudovima u KS", kazala je Bavčić.

Podsjetimo, 11. novembra na području Bosne i Hercegovine je uhapšeno ukupno 15 osoba koje se sumnjiči za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja, povrede zakona sudije, pranja novca i prevara.

Među privedenim osobama su bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, nekadašnji tjelohranitelj prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića Juso Škrijelj, sarajevski advokat Emir Karača, kao i uposlenica Općine Stari Grad Sarajevo Lejla Cerić. Slobode su lišeni i bivša pravobraniteljica Općine Stari Grad Suada Hadžić i stručnjak za saobraćaj Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hajrudin Omerbegović.

Policijski službenici izvršili su između ostalog pretrese u zgradama Općine Stari Grad, Zavoda za planiranje KS i Općinskog suda Sarajevo, dok je hrvatski USKOK pretresao nekretnine donedavne sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić u Hrvatskoj.

Na području naše zemlje i Hrvatske policijski službenici su u petak vršili pretrese na više od 60 lokacija. Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske (USKOK), a značajna saradnja ostvarena je i sa Upravom za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.