Potpisan sporazum u Beogradu
0

FOTO / Po jedan vraćeni helikopter FBiH i RS-u

SRNA
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potpisali su danas u Beogradu sporazume o policijskoj saradnji i o vraćanju helikoptera BiH.

Sporazumom o policijskoj saradnji jača se saradnja BiH i Srbije na polju otklanjanja opasnosti za javnu sigurnost i javni red, sprečavanja i rasvjetljavanja krivičnih djela u oblasti organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, stanja sigurnosti u zaštiti državne granice u pograničnom području, obrazovanja i stručnog usavršavanja kadrova, te zaštite podataka.

Ovim sporazumom bit će omogućena efikasnija saradnja policijskih agencija u BiH i Srbiji i borba protiv prekograničnog kriminala, saglasni su Ahmetović i Dačić. 

 Prema sporazumu o vraćanju helikoptera, po jedna letjelica tipa "Bel 206", američke proizvodnje, bit će dodijeljena Federaciji BiH i Republici Srpskoj. 
Prije upotrebe bit će potreban remont oba helikoptera, jer su proizvedeni još 1980. godine. RS će ovu letjelicu koristiti u civilne svrhe, dok nije rečeno koje su namjere FBiH.
Najavljeno je da će za 15 dana u Beogradu biti održan veliki skup ministara policije i sigurnosti zemalja regiona.