Slučaj Vuković i Tomić
0

Po 31 godina zatvora za pomaganje u genocidu

Sarajevo-x.com
Sud Bosne i Hercegovine
Sud Bosne i Hercegovine
Državni sud BiH proglasio je Radomira Vukovića i Zorana Tomića krivim za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine, te ih prvostepenom presudom osudio na po 31 godinu dugotrajnog zatvora.

Vuković i Tomić su osuđeni što su 13. jula 1995. godine, kao pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) učestvovali u strijeljanju više od 1.000 Srebreničana u hangarima Zemljoradničke zadruge Kravica (općina Bratunac).

"Doprinos dvojice optuženih u zločinu je značajan, te se on ogleda i u visini kazne. Sud van razumne sumnje zaključuje da su optuženi učestvovali u ubistvima i da su znali da svojim djelovanjem učestvuju u istrebljenju Bošnjaka iz Srebrenice", kazao je Senadin Bektašević, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Obrazlažući presudu, Bektašević je kazao da su 12. i 13. jula 1995. godine optuženi učestvovali u obezbjeđenju putne komunikacije Bratunac - Konjević Polje "gdje su se hiljade muškaraca predavale vojsci", te da su u kasnim večernjim satima 13. jula učestvovali u njihovom sprovođenju do hangara u Kravici.

"Radomir Vuković i Zoran Tomić su stajali u polukrugu ispred hangara. Pripadnici MUP-a pucali su dok im se okviri ne bi ispraznili, onda bi ih napunili i nastavili pucati. Za to vrijeme Vuković je na zarobljenike bacao bombe. (...) Ovo Vijeće ne može utvrditi koliko je ljudi ubijeno u skladištu, ali prema vjerodostojnim svjedočenjima, toga petka, 13. jula, ubijeno je više stotina ljudi, a najmanje 1.000. Sud ocjenjuje da je to bio prvi veliki masakr u srebreničkom genocidu", kazao je sudija.

Bektašević je naglasio kako je Sud utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine, ali ne i da su dvojica optuženih, sa ostalim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i MUP-a, imali "zajedničku namjeru za počinjenje genocida". Zbog toga ih je, iako im se optužnicom Državnog tužilaštva na teret stavljao genocid, osudio zbog pomaganja u genocidu.

"Sud je djelimično izmijenio činjenični opis djela, te ga uskladio sa činjeničnim stanjem, jer se radnje optuženih nisu mogle svesti pod kvalifikaciju genocid", pojasnio je sudija.

Bektašević je još naglasio da se otežavajuće okolnosti prilikom odmjeravanja kazne optuženima ogledaju u "samoj veličini ovog zločina", dok je kao olakšavajuću okolnost Sudsko vijeće cijenilo to što su optuženi porodični ljudi.

Obojici optuženih u kaznu će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru - Vukoviću od augusta 2008., a Tomiću od jula 2007. godine. Sud je uz ovu presudu donio rješenje kojim se optuženima produžava pritvor.

Na ovu presudu obje strane mogu uložiti žalbu, prenosi BIRN - Justice Report.