Saniran kvar
66

Plin iz Bugarske krenuo prema BiH, Džindić poručio: FBiH mora naći lokaciju za skladištenje

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Nermin Džindić (Foto: T. S./Klix.ba)
Povodom aktuelne krize u snabdijevanju gasom u BiH, u Vladi Federacije BiH održana je press konferencija na kojoj su se obratili federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, kao i predstavnici Energoinvesta, BH-Gasa i Sarajevogasa.

Ministar Džindić je saopćio kako posljednje informacije koje stižu iz Bugarske govore o tome da je kvar konačno saniran te da je plin potekao i prema BiH.

"Uzrok prekida snabdijevanja plinom jeste kvar u Bugarskoj i dobili smo informaciju da se radi o kvaru koji se ne može brzo riješiti. Prije 10 minuta sam dobio informacije da je kvar riješen i da je plin potekao, što je dobro. U međuvremenu, dok se kvar desio, mi smo rješavali alternative, kako bismo osigurali rad sistema, i uspjeli smo u tome", rekao je Džindić.

Ministar je naglasio kako će se povodom situacije i stanja u energetskom sektoru u četvrtak, 4. novembra, održati i tematska sjednica Vlade FBiH.

"Održali smo zajednički sastanak sa svim akterima i s kantonalnim preduzećima, kao i s BH-Gasom i Energoinvestom. Pokušali smo dogovoriti prijelaz na alternativna goriva i to smo uspjeli dogovoriti. Određene zaključke smo napravili i tematska sjednica Vlade FBiH održat će se sutra, a tema će biti energetski sektor. Jedan dio sjednice odnosit će se na Blok 7, drugi na cijene električne energije, ali i na aktuelnu situaciju u gasnom sektoru", navodi ministar.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Poručio je kako se problem koji se desio u Bugarskoj sutra može desiti i u Bosni i Hercegovini te da kompanije koje upravljaju plinom moraju imati plan za rješavanje nepredviđenih problema.

"Jedan od zaključaka ovih razgovora koji smo imali jeste da predložimo skladištenje prirodnog plina za nepredviđene situacije. Vidjeli smo da jedan poremećaj može napraviti problem ako nemamo sigurnosnu zalihu za određeni period. Zadužit ćemo obje uprave da iznađu rješenje i lokaciju kako bi FBiH mogla 'mirno spavati'. Problem koji se desio u Bugarskoj može se desiti bilo gdje. Šta bi bilo da se desio u BiH? Stepen pripravnosti i održavanja moramo povećati na maksimalan nivo i interventno djelovati da se uradi sve što je potrebno da se produži vijek ovog gasovoda", naveo je Džindić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ističe kako će Energoinvest, Sarajevogas i Toplane usaglasiti način internih ušteda kako bi cijena plina ostala nepromijenjena do kraja godine.

"Jedan od zaključaka jeste taj da uprave tri kompanije usaglase način internih ušteda kako bi cijena ostala nepromijenjena prema građanima do kraja ove godine", poručio je Džindić.

S druge strane, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević poručila je kako je javnost bila u potpunosti dezinformisana te da su zaključci nekompetentnih osoba doveli do potpuno pogrešnog mišljenja u javnosti.

"Mogli smo dobaviti gas interventno, kupovinom na tržištu od nekog trgovca. Oni se nalaže širom Evrope. Dostava gasa je moguća, ali on opet dolazi u Zvornik i na isti način prolazi prema FBiH. Cijene koje su se u tom momentu javile bile su izuzetno visoke i način na koji se tehnički mogu napuniti gasovodi iziskuje nekoliko sati. Ono što je bilo najbrže jeste da Srbijagas ustupi određenu količinu", navela je Hadžialjević.

Bisera Hadžialjević (Foto: T. S./Klix.ba)
Bisera Hadžialjević (Foto: T. S./Klix.ba)

Ističe kako pitanje skladištenja gasa zahtijeva godine rada i planiranja.

"Problem skladištenja iziskuje godine rada. Znamo da naš sistem ne dozvoljava da imamo ikakve rezerve i mogućnosti za interventne aktivnosti, ali moramo razmišljati kako djelovati ekspresno u ovim situacijama. Imamo jednu rutu, to je u Zvorniku, krak iz Mađarske je zatvoren. Energoinvest je kao glavni snabdjevač na dan kada se desila havarija zamolio da Gazprom nađe način kako će alternativno dostaviti gas, ali to nije bilo moguće", navela je.

Direktorica kompanije osvrnula se i na povećanje cijena gasa na globalnom tržištu.

"U julu je povećana cijena gasa na nekih 44 posto, odnosno na 48 posto u odnosu na januar ove godine. U oktobru 2021. godine cijena gasa je povećana u odnosu na januar za 71 posto. To su ekstremne cijene, visoka politika, ali sve to nas dotiče i traži da nađemo neko rješenje", rekla je Hadžialjević.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Na kraju, osvrnula se i na spor u vezi s nabavkom plina preko kraja koji se odnosio na Mađarsku.

"U martu 2021. godine poslan je zahtjev da se ugovor s Mađarskom mora zatvoriti zbog više sile. Mimo svih kontrola je prethodna uprava BH-Gasa vršila uplate i to je dalo krila Mađarima. Promjenom uprave jednostavno su shvatili da nemaju podršku i da će morati zatvoriti ugovor. Nakon što je predložen sastanak, kada je mađarski transporter vidio da u delegaciji nema bivše uprave BH-Gasa, otkazao je sastanak. Nakon toga je pokrenuo arbitražu, a mi smo rekli da BH-Gas neće raditi suludu stvar te smo tražili da izvrše povrat sredstava koja su ranije neopravdano uplaćena", zaključila je direktorica Energoinvesta.