BiH
71

Plenum svih plenuma: Građani danas ispred Vlade FBiH

Klix.ba
Demonstranti koji više od dva mjeseca traže svoja prava na ulicama nekoliko bh. gradova održat će u srijedu, 9. aprila Plenum svih plenuma FBiH ispred zgrade Vlade FBiH u 14:00 sati. Njihov prvi zahtjev jeste smjena Vlade Federacije BiH.

Demonstranti i učesnici plenuma iz više bh. gradova imat će priliku da se susretnu i javno iznesu već usaglašene i izglasane zajedničke zahtjeve.

Kako su istakli, tražit će ostavku Vlade FBiH, obustavu progona svih učesnika u demonstracijama 5. februara u svim bh. gradovima, obustavu svih privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara. Također, traže reviziju dosadašnje privatizacije i procesuiranje odgovornih.

Na plenumu će iznijeti i zahtjeve za ukidanje beneficija u institucijama i organima javne uprave na svim nivoima uključujući naknade na plaće nakon prestanka javne funkcije, odnosno takozvani bijeli hljeb, kao i naknade za odvojeni život.

Tražit će i ukidanje mjesečnih naknada za rad članova upravnih odbora, komisija i drugih upravnih tijela u javnim preduzećima, zatim uvođenje progresivnih poreznih stopa, kao i pokretanje inicijative prema parlamentu BiH za izmjenu zakona o PDV-u.

Na plenumu će institucijama vlasti poslati i zahtjev za hitno usklađivanje penzija sa rastom prosječne plate u FBiH, kao i trenutnu obustavu zaduživanja kod MMF-a.

Zbog održavanja Plenuma, GRAS je uveo privremene izmjene u odvijanju javnog gradskog prevoza od 12 do 21:00 sat.

Trolejbuske linije broj 102 i 107 koje saobraćaju prema Jezeru bit će preusmjerene i saobraćat će preko okretnice Trg Austrije.

Autobuske i minibuske linije koje saobraćaju sa terminala Dom Armije za Podhrastove, Bare , Koševsko Brdo, Breku i Breku II, kao i autobuske linije koje polaze sa terminala Park za Jagomir i Šip-Bušća u navedenom periodu će polaziti sa privremenog terminala na spoju ulica Alipašina i Bolnička.

Minibuske linije Park - Hrastovi i 74 Park – Sedrenik (Rogina) će u polaznom smjeru kretanja sa terminala Park saobraćati ulicom Džidžikovac.