Posjetio Mostarski sajam
47

Plenković komentarisao odluku Schmidta: Visoki predstavnik je samostalan u svom radu

S. M.
Andrej Plenković (Foto: D. S./Klix.ba)
Andrej Plenković (Foto: D. S./Klix.ba)
Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković je tokom posjete Mostarskom sajmu kazao da je visoki predstavnik Christian Schmidt samostalan u svom radu i da njegova zemlja želi da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna da bi ubrzala put prema EU.

Na početku je kazao da Hrvatska prati što se dešava u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme, a u kontekstu odluka visokog predstavnika. Upitan da li je pomogao visokom predstavniku donijeti odluku u Federaciji BiH Plenković je kazao da je Schmidt samostalan u svom radu.

"Ono što je pozicija Hrvatske su dvije dobre želje za funkcionisanjem BiH. Jedna je politička stabilnost, a to znači nakon izbora reflektirati volju birača, uspostaviti institucije i dati vladama da provedu reforme. Drugo je funkcionalnost zemlje. Bosna i Hercegovina koja je nama najbliži susjed, naša prijateljska zemlja, kojoj želimo pomoći u svakom pogledu, mora odavati dojam funkcionalnosti. Ako se želi ići prema Evropskoj uniji onda treba biti funkcionalan, da se donosi budžet, da se donose zakoni, da se provode reforme", rekao je Plenković.

Dodaje da je njemu kao premijeru, kad je došao na vlast, bila najvažnija politička stabilnost Hrvatske.

"Kad smo nju osigurali, to znači čvrsta koalicija je bila u državnoj vladi, mi smo ostvarili praktično sve ciljeve i Šengen i euro i ogromnu pomoć od 6,8 milijardi eura privredi, rapidno smo smanjili javni dug, čak smo ostvarili budžetski suficit u 2022", kazao je Plenković.

Istakao je da želi da se to pozitivno iskustvo desi i Bosni i Hercegovini.