Predsjedništvo BiH
0

Platforma za učešće na Generalnoj skupštini UN-a nije usvojena

FENA
Predsjedništvo BiH danas nije usvojilo platformu za učešće delegacije BiH na zasjedanju Generalne skupštine UN-a jer nije imalo jedinstven stav o podršci BiH da se na dnevni red zasjedanja Skupštine uvrsti zahtjev Srbije o Kosovu.

"Predsjedništvo nema jedinstven stav o tome i neće glasati na zasjedanju Generalne skupštine UN-a o zahtjevu Srbije da pitanje Kosova pređe iz političkog u pravno pitanje i da Međunarodni sud odlučuje o tome", izjavio je nakon sjednice član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović navodi da je on glasao za zahtjev o podršci BiH da se na dnevni red uvrsti ovo pitanje, dok je predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić bio protiv, a član Predsjedništva Željko Komšić uzdržan.

Zbog činjenice da bh. delegacija nema platfomu za učešće na Generalnoj skupštini UN, predsjedavajući Predsjedništva će održati samoinicijativni govor, a koji ne predstavlja stav Predsjedništva, kazao je Radmanović.

Kazao je da je zatražio i da se u platformi dogradi stav da je jednostano priznanje Kosova pojačalo nestabilnost u regionu, ali da ga druga dva člana nisu prihvatila.

Ovo nije prvi put da članovi Predsjedništva ne postignu saglasnost u vezi s platformom za nastup na zasjedanju Generalne skupštine UN-a. To se dogodilo i prošle godine, ali član Predsjedništva Radmanović navodi da ova institucija nije u krizi.

"Nema krize i Predsjedništvo će nastaviti da ostvaruje svoju ustavnu ulogu. Postoje različiti stavovi o nekim pitanjima, ali moguće ih je prevazići dogovorom, a ne isljučivostima", ustvrdio je Radmanović.

Predsjedništvo je danas raspravljalo i primilo na znanje Informaciju Ministarstva za ekonomske odnose s inozemstvom o izvozu naoružanja i opreme.

Zatraženo je od Vijeća ministara da dostavi Predsjedništvu sveobuhvatna informacija o svim načinima trgovine naoružanjem iz namjenske proizvodnje iz OSBiH.

Vijeće ministara je obavezno u informaciji dostaviti i mišljenje da li je bilo propusta ili nelegalne trgovine naoružanjem.