BiH
231

Planine u BiH ponovo prekrivene snijegom: Pogledajte kako je jutros na Jahorini, Bjelašnici i Vlašiću

Piše: E. S. H.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Jahorina (Foto: OC Jahorina)
Na planinama u Bosni i Hercegovini jutros pada snijeg. Temperature su se spustile u minuse, a ljubitelji skijanja se nadaju da će već za vikend moći skijati te da će snježne padavine biti obilne kako bi se staze pripremile za skije.

Visina snijega u Babinom dolu na Bjelašnici trenutno iznosi 10 cm, a temperatura je 2°C. Visina snježnog pokrivača na vrhu Bjelašnice je 10 cm, dok je temperatura -9°C. Na Malom i Velikom polju na Igmanu trenutna visina snijega je 10 cm, a temperatura je -1°C.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova i nedostatka snijega u Babinom dolu nisu u funkciji ski-liftovi BX i K1 (kolijevka). Trosjedna žičara na Bjelašnici puštena je u rad za panoramsko razgledanje.

Na Malom polju na Igmanu puštena su u rad tri baby lifta i tubing staza, dok je na Velikom polju u funkciji staza za nordijsko skijanje.

I na Jahorini pada snijeg jakim intenzitetom. Vidljivost je dobra, a temperatura izmjerena u 7:30 sati je -7 °C. Trenutna visina utabanog snijega na stazama je 20 cm.

"Od vertikalnog transporta u funkciji su ski-lift Poljice i baby lift Poljice. Radi se na uređenju staze Skočine, gdje je prethodnu noć bio u funkciji i sistem za vještačko osnježavanje. I narednih dana i noći, kada to temperature budu omogućavale, sistem za vještačko osnježavanje će biti u funkciji", kazala nam je Ivana Lizdek iz press službe Olimpijskog centra Jahorina.

Prema najavljenim vremenskim prognozama, do sutra bi trebalo pasti novih 40 cm snijega.

Valšić je također prekriven snijegom, a ugostitelji se nadaju da će u februaru biti bolje nego u prethodnom mjesecu te da će zimska turistička sezona biti približno kao prošle godine.