Slučaj Turković
0

Planinčiću 6,5 godina zatvora, Deliću jedna

FENA
Zijad Turković
Zijad Turković
Sud Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, sklopljenog između Tužilaštva BiH i optuženih Danijela Planinčića i Ermina Delića, izrekao je presudu kojom su optuženi Planinčić i Delić oglašeni krivim.

Ermin Delić je oglašen krivim za organizovani kriminal iz člana 250. stav 4. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), u vezi s krivičnim djelom ubistvo u pokušaju, iz člana 166. Krivičnog zakona Federacije BiH (KZFBiH), u vezi sa članom 28. KZ FBiH, sve u vezi sa članom 33. KZFBiH.

Danijel Planinčić je oglašen krivim za organizovani kriminal iz člana 250. stav 2. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka a) KZ FBiH i krivičnim djelom teško ubistvo iz člana 149. stav 1. tačka 1. Krivičnog zakona Republike Srpske (KZ RS).

Sud je optuženom Erminu Deliću, za učinjeno krivično djelo izrekao kaznu zatvora od jedne godine, a optuženom Danijelu Planinčiću kaznu zatvora od šest godina i šest mjeseci.

Istovremeno, sud je donio rješenje o produženju pritvora optuženom Planinčiću, koji može trajati najviše devet mjeseci i to do 13. juna 2012. godine.

Optuženi Planinčić i Delić oglašeni su krivim što su, kao članovi organizovane grupe ljudi kojom je rukovodio optuženi Zijad Turković, učestvovali u izvršenju krivičnih djela i to optuženi Delić, tako što je pribavio sredstva za izvršenje krivičnog djela ubistvo u pokušaju, dok je optuženi Planinčić, zajedničkim djelovanjem s drugim pripadnicim grupe, učestvovao u organizovanju i lišenju života triju osoba na podmukao način, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Suda BiH.