Uspješan početak kampanje
0

FOTO / Pjesma "Moj je život moja pjesma" najinspirativniji potez godine

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
U Bošnjačkom institutu održana je konferencija za medije na kojoj je javnost obaviještena završetku prve faze kampanje "Moj je život moja pjesma" .
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Podsjećamo, kampanja je zvanično počela 28.12.2010. godine promocijom pjesme "Moj je život moja pjesma", bh. autorice Maye Sar, koju su izvele zajedno Maya Sar, Nina Badrić, Karolina Gočeva i Aleksandra Radović - neprikosnovene muzičke umjetnice iz regiona.
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Za ovaj svoj humanitarni poduhvat ovim damama je u Beogradu dodijeljeno priznanje za najinspirativniji potez, u okviru manifestacije "Story Awards 2001". Maya je tim povodom poručila: "Presretna sam da je ovo što je sve ovo što je urađeno u okviru kampanje podizanja svijesti o prevenciji raka na grliću materice prepoznato kao najinspirativniji potez. Drago mi je da sam skupa sa kolegicama iz regiona dobila ovo priznanje, ali ga ne doživljavam kao lični uspjeh – ovo je uspjeh svih građana BiH i regiona koji su prepoznali i podržali kampanju!"

Primarni cilj kampanje je bio podizanje svijest žena o raku grlića maternice kao oboljenju koje se može spriječiti i uspješno liječiti, ali i mobiliziranje šire javnosti, uključujući i nivoe vlasti, da spriječe da od ove bolesti u našoj zemlji život izgubi preko 200 žena godišnje.

Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Kampanju su obilježile dva događaja - aukcija koja je upriličena 25. januara u Bošnjačkom institutu, te humanitarni koncert održan 26. januara u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Oba događaja su imala za cilj podizanje svijesti, ali i simbolično prikupljanje sredstava, koja su, u iznosu od 15.000 KM usmjerena u Fond za prevenciju raka na grliću materice, pri Udruženju građanki "Renesansa". Očekuju se i dodatna sredstva koja će biti uplaćena od poziva na brojeve humanitarnih telefona.

Glavni partner podrške kampanji je bio UNFPA (UN-ov populacijski fond), čiji je direktor za BiH, Faris Hadrović, danas izrazio zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima kampanje i nastavak podrške. Ono što ohrabruje je tvrdnja iz UNFPA da će raditi na institucionalnom iznalaženju rješenja koja će ovo preventivno oboljenje postaviti pred relevantne institucije kao pitanje od strateškog značaja.

Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Prof. dr. Mirsada Hukić izjavila je da tek sada predstoji težak zadatak za stručnu i naučnu javnost jer, kako je istakla, pitanje prevencije kroz uvođenje redovnih vakcina je proces koji se ne može riješiti preko noći, već zajedničkim radom struke, nauke i vladajućih struktura. U tom smislu, Hukić je najavila prvi regionalni sastanak i radionicu u orgnizaciji Zavoda za medicinsku dijagnostiku i ispitivanje "Nalaz", koja će okupiti vrsne stručnjake iz oblasti virusologije, a imat će za cilj unaprjeđenje dijagnostike i terapije.