Građanska dužnost
47

Pitali smo mlade koji prvi put stječu pravo glasa da li će glasati na izborima 2. oktobra

Klix.ba
Pitali smo adolescente iz BiH da li planiraju izlazak na Opće izbore (Ilustracija: A.L./Klix.ba)
Pitali smo adolescente iz BiH da li planiraju izlazak na Opće izbore (Ilustracija: A.L./Klix.ba)
Do Općih izbora u BiH ostalo je nešto manje od mjesec dana, a pravo glasa će imati adolescenti koji su ove godine stupili u 18. godinu života i stekli punoljetstvo.
O tome da li planiraju izaći na izbore i da li općenito prate bh. političku scenu, pitali smo tinejdžere iz Sarajeva, Zenice i Tuzle.

Ova godina je sigurno jedna od ključnih za generacije rođene 2003. 2004. godine. Sa napunjenih 18 godina, stupili su tzv. svijet odraslih koji im otvara mnoga vrata i nove mogućnosti.

Ujedno, to je za njih i prekretnica - dob kada završavaju srednju školu i potrebno je odlučiti, donijeti pravi izbor, oko upisivanja na fakultet, odabrati pravo usmjerenje, ili pak završiti sa obrazovanjem i načiniti prve poslovne korake.

Bilo kako bilo, sa punih 18 godina čeka ih i pravo izlaska na izbore i davanje, takoreći, saglasnosti nekome da donosi odluke koje će u velikoj mjeri utjecati na njihov život, dalje odrastanje i sazrijevanje.

Za Nađu Kurtalić iz Tuzle politika je ništa drugo do moć, ne onih koji su na vlasti, već onih koji biraju vlast - dakle, građana.

Na oktobarske Opće izbore će izaći, a ko će biti njena opcija nije htjela podijeliti, a voljela bi, kako je rekla u razgovoru za Klix.ba, da oni koji stupe na vlast više pažnje obrate na poboljšanje univerzitetskog programa u BiH.

"Ono što znam o samoj politici jeste da je to moć donošenja odluka u skladu sa interesima građana te države. To je nauka koja predstavlja upravljanje i samoupravljanje i donošenje odluka koje se tiču poboljšanja, kako njene politike, tako i njenog društvenog razvoja", rekla nam je Nađa.

Nađa Kurtalić iz Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
Nađa Kurtalić iz Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)

"Danas, u demokratskom društvu za koje se ja zalažem, smatram da politika predstavlja moć, ne onih koji su na vlasti već onih koji biraju vlast. Mislim da su alati kojim se mi kao građani možemo služiti protesti i izlazak na glasanje", ističe ona, i nastavlja:

"Mislim da je ono za čim moja država kaska izbor i opcije univerziteta i njihovih programa. Ja želim studirati modni dizajn i svjesna sam da je to uska nit, ali sam također svjesna da je moguće da ostvarimo uslove za osnivanje tog programa, ali da to trenutno nije želja onih na vlasti. Država treba da ponudi veći izbor studijskih programa, jer u protivnom ono što ostaje nama kao mladima jeste odlazak iz države", zaključuje tuzlanka Nađa.

I Anđela Bogdanović iz Sarajeva također planira da obavi svoju građansku dužnost u nedjelju, 2. oktobra. Politiku prati kako bi željela da odabere ono što je najbolje za sebe i svoju državu.

"Politiku u BiH pratim površno. Utječe na moje opredjeljenje jer želim smo najbolje za sebe i svoju državu. Izaći ću na izbore, jasan mi je sistem glasanja, kandidati i nivoi vlasti", rekla nam je Anđela.

Također, kaže da bi mladi trebali biti više uključeni u bh. političku scenu, jer se na taj način iskazuje patriotizam.

"Smatram da mladi trebaju biti više uključeni u političku scenu BiH, jer mi mladi trebamo pokazati ljubav prema našoj državi i izboriti se za nju. Vlast bi, prvenstveno, trebala omogućiti zaposlenje mladima. Razvijanje sporta bi bilo od velikog značaja, kao i sigurnost svih ljudi", zaključuje Anđela iz Sarajeva.

Osamnaestogodišnjakinja Amina Tutić, također iz Sarajeva, kaže da će izaći na izbore jer ne dozvoljava da drugi koriste njen glas. Smatra, ujedno, da se mladi trebaju više uključiti u politiku.

"Političku situaciju pratim svaki dan, fokusiram se na provjerene medije, te uzimam informacije kao relevantne kada govorimo o političkom opredjeljenju. Smatram da bi se i ostali građani, a naročito mladi, trebali malo više informisati o politici, kako bi i političko stanje postalo bolje, a naša budućnost 'svjetlija", kazala nam je Amina.

Smatra da je neophodno da se omladina politički i pravno edukuje.

"Smatram da se mladi moraju politički i pravno educirati, pa nakon toga se aktivirati na političkoj sceni, isključivo tim redoslijedom. Mnogo je toga na čemu se može raditi, dovoljno je početi ispunjavati uvjete koje postavlja EU i napredak bi bio nevjerovatan", poručuje mlada Sarajka.

Zeničanka Lea Zečević će također glasati na predstojećim Općim izborima, ali ipak ne očekuje neke konkretne promjene u državi sve dok građani sami ne preuzmu inicijativu.

"Od izbora ne očekujem mnogo jer u zemlji u kojoj živimo nemamo kandidata koji bi mogli pokrenuti promjenu. Ne vjerujem političarima i smatram da su u potpunosti iznevjerili povjerenje svih građana. Glasat ću na izborima, iako do promjene neće doći dok građani ne odluče uzeti kontrolu nad stanjem u državi", poručuje Lea.