Prošlo je 38 godina
82

Pitali smo građane kakva ih sjećanja vežu za Olimpijske igre 1984.

N. C.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Povodom obilježavanja 38. godišnjice otvaranja Zimskih olimpijskih igra u Sarajevu Vučko, maskota igara prošetao je ulicama našeg glavnog grada i privukao pažnju građana i posjetilaca.

Kako bi oživio olimpijski duh, Vučko je prošetao Titovom ulicom i Ferhadijom te se družio s građanima Sarajeva. Ekipa portala Klix.ba pratila je Vučka te odlučila saznati kakva sjećanja na olimpijadu iz 1984. imaju građani Sarajeva.

"Vežu me fantastične uspomene. Olimpijada bi trebala ponovo biti u Sarajevu", kazao je Vučko.

Jedan sugrađanin istakao je da se sjeća Olimpijskih igara u Sarajevu, ali da je, nažalost, tada bio u Bagdadu.

"Mislim da Sarajevo ima priliku da ponovo organizuje Olimpijske igre. Iako naša država ne pruža finansijsku podršku, imamo zavidne sportiste. Smatram da bismo ponovo mogli ogranizirati olimpijadu. Zašto ne", kazao je jedan sugrađanin.

Starija sugrađanka kazala je da se dobro sjeća XIV ZOI, kako kaže, grad je tada cvjetao, bilo je sve super.

"Bila sam na otvaranju Olimpijskih igara 1984. godine, kao mladi radnik. Ponosna sam na svoj grad koji je bio domaćin igara. Mislim da u Sarajevu mogu opet biti olimpijske igre", dodala je druga.

"Šetnja s Vučkom" u okviru bilježavanja 38. godišnjice sarajevskih ZOI, u organizaciji je Turističke zajednice Kantona Sarajevo i JKP ZOI'84.

Tim povodom prisutnima se obratio Aldin Smajkan iz ZOI'84 te upoznao građane o programu obilježavanja godišnjice.

"Danas nam je zaista jedan divan dan. Danas je našem Vučku 38. rođendan. On je odlučio da izađe u grad i podijeli poklone našim sugrađanima te da pozove ljude da posjete olimpijske planine. Bjelašnica ovih dana ima i dosta sadržaja koji su usmjereni na promociju olimpijskog duha, tako da svi naši posjetioci mogu uživati u skijanju uz popuste", dodao je.

On je istakao da je danas na Bjelašnici, povodom godišnjice otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, na snazi sniženje na cijene ski-pasova od 50 posto.

"Svi naši sugrađani, pored uživanja u olimpijskim ljepoticama, mogu posjetiti i Skenderiju i besplatno klizati. Također, mogu posjetiti Olimpijski muzej u Sarajevu i vidjeti šta je olimpijsko naslijeđe našeg grada. Pored toga, tu su i brojni sadržaji koji će biti upriličeni i na Igmanu", zaključio je.