BiH
26

Pionirska dolina: Izgrađene nastambe za lemure i merkante

Klix.ba
Općina Centar je početkom 2014. godine izdvojila 13 hiljada maraka za transport lavice u Pionirsku dolinu, a nakon toga obezbjedila je dodatnih 20 hiljada KM za transport dvije nove životinjske vrste i izgradnju njihovih nastambi.

Kako je naglasio Esad Tajić, upravnik Pionirske doline, nastambe za dvije nove životinjske vrste, lemure i merkante, izgrađene su i sada se čeka na dobijanje neophodnih dozvola kako bi se životinje transportovale u našu zemlju.

"Trenutno imamo problema sa uvozničkom dozvolom koja još nije gotova. Izvoznička dozvola je završena, ali kod nas sistem ne funkcioniše kao kod susjeda i zbog toga sve to traje duže od mjesec. Čim završimo uvozničku dozvolu spremni smo za transport.

Nadamo se da će ona biti spremna za sedam-osam dana kako bi mogli krenuti po životinje koje ćemo iz Ljubljane i Zagreba transportovati zasebno. S obzirom na nove standarde i propise životinje nismo mogli prebaciti samo jednim transportom i zbog toga su troškovi malo porasli. Ostatak novca koji je izdvojila Općina Centar iskorišten je za izgradnju nastambi i dogradnju objekata za nove životinjske vrste, istakao je Tajić.

Prema Tajićevim riječima načelnik Općine Centar Dževad Bećirević pokazao je razumijevanje za jedini zoo vrt u BiH.

"Ovo je primjer kako drugi trebaju da se odnose prema jedinom zoo vrtu u našoj zemlji. Ovaj prostor koriste svi građani BiH i zato svi nivoi vlasti treba da pomognu", naglasio je Tajić.