BiH
473

Petrov i Kovač u Stocu: Neprihvatljivo je da se nasilnik prikazuje kao žrtva, zaštitit ćemo Hrvate u BiH

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sedam dana nakon nemilih scena u Stocu i prekida izbornog procesa u tom gradu, još uvijek aktuelnog načelnika Stjepana Boškovića posjetili su potpredsjednik Vlade Hrvatske Božo Petrov i ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač.

Izaslanstvo Hrvatske u Stolac je stiglo kako bi, ističu, dali podršku hrvatskom narodu i pozvali na sprječavanje diskriminacije te zaštitu ustavopravnog poretka u državi.

"Ono što se dogodilo prošle sedmice u Stocu posljedica je višegodišnje politike u BiH, gdje su Hrvati diskriminirani i konstitutivni samo na papiru. Neprihvatljivo je da se dogodi napad na državnog službenika i na običan puk, a da se ništa ne poduzima. Apsurdno je što događaje u Stocu nije osudila nijedna bošnjačka stranka, već se vrši i jedan medijski pritisak u kojem se nasilnik pokušava okarakterizirati žrtvom", kazao je Božo Petrov u obraćanju medijima.

Naglasio je da ne želi da se od Stoca pravi presedan, pozivajući međunarodne institucije da se uključe kako bi se održali demokratski izbori u tom gradu.

"Hrvatska treba davati podršku Hrvatima u BiH i zbog toga smo tu", poručuje Petrov.

Medijima se obratio i ministar Miro Kovač, koji je kazao da je u interesu Hrvatske da BiH bude stabilna, da Hrvati budu ravnopravni u potpunosti te da dolaskom u Stolac Hrvatska pokazuje da brine o Hrvatima u BiH.

"Neprihvatljivo je da se napada predsjednik Općinske izborne komisije, a da nema nikakve sankcije. Osuđujemo referendum u RS-u, ali i dešavanja u Stocu. Očekujemo da će se izbori sprovesti", zaključio je Kovač, ne želeći komentarisati žalbe Bošnjaka na neregularnosti u izbornom procesu.

Podsjećamo, lokalni izbori u Stocu prošle sedmice su prekinuti, nakon što je došlo do fizičkog obračuna između kandidata za načelnika Salmira Kaplana i predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića.

Bošnjački predstavnici žalili su se na brojne nepravilnosti u izbornom procesu, a najviše zbog činjenice da je dozvoljeno glasanje osobama koje su kod sebe imale isključivo hrvatski pasoš. Plašeći se neregularnosti došlo je do prigovora bošnjačkih predstavnika, a kasnije i do sukoba, nakon čega je Centralna izborna komisija prekinula održavanje izbora u Stocu.

Još uvijek se čeka zvanična odluka o tome kada će i pod kojim uvjetima biti održani izbori u tom gradu.