Sramna izjava
78

Petković o napadima na povratnike: Incidenata je uvijek bilo i bit će

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milan Petković (Ujedinjena Srpska) izjavio je da je nepotrebna hitna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o ugroženosti prava povratnika Bošnjaka u entitetu Republika Srpska.

Petković je Srni rekao da je moguće da postoje pojedinačni incidenti, ali da je njih mnogo više prema Srbima u Federaciji BiH.

"Lično znam za veliki broj ugrožavanja prava Srba u općinama Bosanski Petrovac, Drvar i Glamoč, a da ne govorimo o nekim drugim lokalnim zajednicama. Branio sam pojedine Srbe iz FBiH koje su vlasti optuživale i pokušavale da ih optuže i osude za krivična djela koja nisu počinili, već su samo ispoljavali svoja vjerska i nacionalna osjećanja", kazao je Petković.

Prema njegovim riječima, "uvijek je bilo i biće određenih incidenata", a ukoliko ih i ima, onda to treba prepustiti pravosudnim institucijama, a ne da Predstavnički dom o tome raspravlja jer se time samo želi i dalje širiti nekakva mržnja i netrpeljivost u BiH.

"Smatram da se tim ništa ne može riješiti, pogotovo, jer to nije nadležnost Parlamenta BiH. Samo ćemo potrošiti još jedan dan i zasjedanje Predstavničkog doma o temi koja nije i ne treba da bude na dnevnom redu", smatra Petković.

Za četvrtak, 21. septembra, zakazana je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi zastupnici trebali da razmatraju prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika u BiH.

Grupa zastupnika zatražila je da Predstavnički dom razmatra učestale napade na povratnike na teritoriji RS-a i prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju njihove sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice s ovom tačkom dnevnog reda uputili su poslanici: Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Milan Dunović, Šemsudin Mehmedović, Safet Kešo, Zlatan Begić, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Vlatko Glavaš, Šerif Špago, Nermin Mandra, Jasmin Emrić, Midhat Čaušević i Elvisa Hodžić.