BiH
0

Peti FIT Coding Challenge donosi veliki broj noviteta

Klix.ba
Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić i ove godine, po peti put zaredom, organizuje takmičenje iz programiranja poznato pod nazivom FIT Coding Challenge (FITCC 2013), a sve sa ciljem da studente i učenike srednjih škola podstakne na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja.

Kao i ranijih godina, ovogodišnji FITCC sa sobom donosi veliki broj noviteta, a neki od najznačajnijih se mogu primijetiti u organizacijskoj strukturi i novim kategorijama. Naime, za razliku od prethodnih godina kada su pravo učešća na takmičenju imali samo studenti Fakulteta informacijskih tehnologija, FITCC je i ove, kao i prošle godine,svoja vrata otvorio studentima drugih fakulteta, te učenicima srednjih škola sa područja cijele BiH i susjednih država. Svi prijavljeni takmičari (timovi) svoje ideje i implementacijske sposobnosti mogu iskazati kroz neke od sljedećih kategorija:

  1. Phone Challenge (Windows Phone, Android, IOS...)
  2. Windows 8 Challenge
  3. Game Challenge
  4. SQL Challenge
  5. Coding Challenge (rješavanje postavljenih problema u programskom jeziku C++)

Prijavljeni takmičari u jednoj od prve tri kategorije, svoje ideje mogu implementirati sve do datuma određenih pravilima pojedinih kategorija, nakon čega će finalne radove predati putem oficijelne stranice takmičenja. U zavisnosti od broja i kvaliteta radova, stručni žiri sastavljen od predstavnika fakulteta, sponzora i stručnjaka iz prakse, će za svaku kategoriju odabrati najbolje radove koji ulaze u finalni krug takmičenja i koji će biti prezentovani 08. juna 2013. godina u prostorijama Fakulteta informacijskih tehnologija.

Za razliku od spomenutih, takmičari u posljednje dvije kategorije će svoje znanje demonstrirati na dan finala, nakon čega će odmah biti proglašeni najuspješniji.

Jedan od noviteta FITCC-a 2013. jeste i organizacija besplatnih kurseva iz oblasti programiranja igara, programiranja Windows 8 aplikacija, te programiranja Android aplikacija koji se intenzivno održavaju na Fakultetu informacijskih tehnologija.

O značaju FITCC-a dovoljno govori i lista sponzora koju, prema do sada potvrđenim informacijama, sačinjavaju neke od najeminentnijih svjetskih i BiH kompanija u području IT-a, a to su: Microsoft, BH Telecom, Disti, Mistral Technologies, Authority Partners, PluralSight, Telerik i mnogi drugi.

Pored izuzetno vrijednih nagrada koje su osigurali sponzori, dodatni bonus svim takmičarima jeste i prisustvo velikog broja poslodavaca, što predstavlja idealnu priliku za prezentovanje novih ideja i poslovni angažman.

Više informacija možete pronaći na oficijelnoj stranici takmičenja http://cc.fit.ba.