Bivši rukovodilac partije
90

Perić o krizi u mostarskom SDP-u: Sukob dvije struje je najgori po partiju, Zalihić je budućnost stranke

G. Š.
Zoran Perić
Zoran Perić
Dugogodišnji član SDP-a i bivši rukovodilac te političke partije u Mostaru Zoran Perić, koji je nakon pet godina podnio ostavku na mjesto predsjednika mostarskog SDP-a, za Klix.ba je govorio o unutarpartijskim problemima u tom gradu.
Ističe kako je ovo period, kad se pojavljuju problemi unutar svih političkih partije više ili manje, ali da nije očekivao da će se dogoditi to i SDP-u u Mostaru, gdje je unutarstranačka kriza uzrokovana pojavom dvije struje koje imaju različita mišljenja.

Sukobi najgori po partiju

"Žao mi je što je došlo do toga da su se pojavile dvije struje unutar SDP-a u Mostaru, a siguran sam da je razlog tome nedostatak komunikacije. Ponekad to i nije loše da se partija sama po sebi pročisti, ali sve ovo što se dešava sada je, bez daljnjeg, najgore po partiju", kaže Perić za Klix.ba.

Smatra da se problem između Armana Zalihića i Anera Žuljevića ne bi dogodio da nije manjkalo komunikacije, jer kako ističe, obojica su izvrsni kadrovi koji su uz malo više dijaloga sve mogli riješiti.

Mišljenja je da Arman Zalihić nije trebao dati ostavku na mjesto predsjednika stranke u Mostaru, jer kako kaže, u njemu vidi kvalitetan kadar SDP-a, te ga smatra jednom od ličnosti koja je budućnost SDP-a u Mostaru.

"Žao mi je da je dao ostavku, ali isto tako, u svakom slučaju, dobro je to, što uprkos svemu nije napustio partiju i što nastavlja svoje djelovanje unutar SDP-a u Skupštini kantona i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH", kazao je Perić za naš portal.

Prioriteti iznad bavljenja samih sobom

Svjestan da je u Mostaru situacija među kadrovima SDP-a izmakla kontroli ističe kako se stanje pod hitno mora smiriti i krenuti u novu priču uz dogovore svih učesnika te nam otkriva da je s njima i sam o tome već razgovarao i dao im savjete, kako da prevaziđu probleme, do kojih kako smatra, nije trebalo ni doći.

"Izbori su ove godine i treba se pripremiti, jer postoje daleko veći prioriteti unutar SDP od bavljenja samim sobom", naglasio je Perić.

Prevazići krizu

Uvjeren da će se kriza među kadrovima SDP-a u Mostaru prevazići i da će socijaldemokratski interesi prevladati, smatra da neće biti loših reperkusija na njihovo daljnje djelovanje ni na izborne rezultate.

"Ne vjerujem da će doći do pada SDP-a, šta više mislim da će biti još veći uspjeh zbog zajedničkog kontinuiteta djelovanja Armana Zalihića, Anera Žuljevića i Lane Prlić, te vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara. Mislim da je ovo svima politička škola i ubijeđen sam da će iz nje izvući kvalitetne zaključe i naći put kako dalje", zaključio je Perić u razgovoru za Klix.ba.