BiH
0

Penzioneri u BiH opet prevareni

FENA
Penzioneri u Bosni i Hercegovini koji su svoje demokratsko opredjeljenje i nadu u bolje sutra iskazali masovnim odzivom na prethodnim izborima još jednom su prevareni i obmanuti, navode iz Udruženja penzionera u BiH.

Od oko 512.000 penzionera u BiH, tri četvrtine živi ispod granice siromaštva, a domaća politička oligarhija kojoj su primanja i do 50 puta veća od najniže penzije u BiH to i ne primjećuje, navodi se u današnjem saopćenju.

Kao primjer za ovu tvrdnju, Udruženje navodi malverzacije s penzionerima u Republici Srpskoj i poziva poslanike Skupštine i članove Vlade tog entiteta da potaknu raspravu o načinima za poboljšanje penzionerskog standarda.

Penzioneri u RS-u očekivali su da će doći barem do približnog uravnoteženja primanja onih koji su penzionisani od 1997. do 2002. godine s onima koji su penzionisani od 2002. budući da su primanja prvih manja za 30 do 40 posto u odnosu na one koji su penzionisani kasnije.

Nažalost, Vlada RS-a i menadžment PIORS su pribjegli samo njima znanom matematičkom metodu preraspodjele iznosa predviđenih za mjesečnu isplatu za oko 197.600 penzionera.

Od oko 27.000 penzionera oteto je od 10 do 100 KM kako bi drugoj grupi od 170.000 penzionera bilo podijeljeno od tri do pet KM.

Poštenije bi bilo da su svoje predizborno obećanje ispunili pa izvršili revalorizaciju penzija.

Još jedna prevara je učinjena i kod utvrđivanja koeficijenta za isplatu aprilskih penzija od 0,78, a treba biti primijenjen koeficijent 1. prema zaključku Vlade RS-a i odluci Fonda PIORS.

Ove prevare ne idu na čast Vladi koja teži da RS napravi boljiim dijelom Bosne i Hercegovine. Za sada je bolje samo političarima, sebi su povećali plaće, obnovili vozni park i priskrbili druge privilegije pa od svih svojih blagodeti ne mogu da vide kako su penzioneri na rubu egzistencije i umiru u siromaštvu i bijedi", stoji u saopćenju za javnost Udruženja bosanskohercegovačkih penzionera.